Post en financiële instellingen richten Ecertio op

De Belgian Post Group (BPG), Isabel, Banksys, Artesia, BBL, Dexia, Fortis en KBC hebben donderdag de oprichting aangekondigd van Ecertio. Dit bedrijf richt zich op de productie van digitale certificaten die de acht partners willen aanbieden aan hun Belgische en internationale klanten bij elektronische transacties van e-banking, e-commerce en e-government.

BELGA

Aan de oorsprong van de overeenkomst ligt de wet die in juni werd goedgekeurd die het juridische kader vastlegt voor de elektronische handtekening. Ecertio is van plan de productie van digitale certificaten operationeel te maken voor het vierde kwartaal van 2001.

Het digitale certificaat waarborgt de identiteit van de verschillende partijen tijdens het on line uitwisselen van gegevens en stelt hen in staat hun transacties te ondertekenen. Net als de klassieke identiteitskaart wordt het digitale certificaat slechts aan één specifieke gebruiker toegekend na een strenge registratieprocedure die onder meer een fysische controle van de identiteit van de persoon in kwestie inhoudt.

Het aandelenkapitaal van Ecertio wordt voor 72 procent gecontroleerd door de financiële instellingen en voor 28 procent door de Belgian Post Group.