Duitse en Engelse hooligans gaan op de vuist

FRANKFURT -

De Duitse politie maakte vrijdagavond jacht op Engelse en Duitse hooligans in de straten van Frankfurt. De agenten maakten gebruik van hun wapenstok om tientallen rivaliserende fans, die samentroepten rond het hoofdstation van de stad, uit elkaar te houden. Meerdere winkelruiten in de omgeving van het station moesten eraan geloven.

Bart Vandermierde/AP

Voorheen was alles vredig verlopen. De politie van München, waar de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd Duitsland-Engeland wordt afgewerkt, zei vrijdag dat de 500 Engelse supporters in hun stad constant werden geobserveerd. Zij hielden zich vooral bezig met drinken en zingen, maar maakten geen amok. Er worden meer dan 1.100 agenten opgetrommeld om een verwachte invasie van hooligans en gewelddadige fans uit Engeland en de rest van Duitsland op te vangen. De politie schat dat ongeveer 10.000 Britten, waaronder enkele duizenden zonder ticket, zullen arriveren in München.

De politie van München heeft nog geen van de 1.000 Duitse hooligans, die eerder hadden aangekondigd dat ze naar de Beierse hoofdstad zouden trekken, gespot. De voorbije dagen hebben de Britse autoriteiten al meer dan 50 Engelse fans aangehouden. Zij probeerden Duitsland binnen te raken via een achterpoortje zoals de Eurotunnel of door vluchten te boeken naar het Tsjechische Praag. Eén van hen werd gearresteerd met een zelfgemaakt wapen op zak: een houten plank met een scheermesje erin verwerkt. De Britse overheid heeft de paspoorten van 573 gekende hooligans ingetrokken. Ook de Duitsers controleren 68 gekende voetbalvandalen.