Eynatten naar Israel met gehalveerde ploeg

De Belgische mannelijke handbalkampioen Eynatten heeft zaterdag beslist zich te plooien naar de wil van de Europese Handbalfederatie (EHF): de ploeg, of tenminste een deel ervan, reist uiteindelijk dan toch af naar Israel.

BELGA

BR>

Eynatten speelt volgende week vrijdag en zaterdag in Israel de heen- en terugwedstrijd in de eerste ronde van de Champions League tegen het plaatselijke H. Rishon le Zion. De Duitstalige club had, met het Palestijns-Israelisch conflict in het achterhoofd, aan de EHF gevraagd de wedstrijd te mogen afwerken op neutraal terrein. Eynatten wist zich daarin gesteund door tal van politici, waaronder de minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel.

De EHF had vrijdag echter geen oor naar de argumenten van Eynatten en dreigde er mee de club te zullen straffen indien ze niet zou afreizen naar Israel. Er hing de club een boete van 300.000 frank (7.436,81 euro) boven het hoofd. Daarnaast zou de Belgische kampioen de organisatiekosten van de Israelische club op zich hebben moeten nemen. De EHF dreigde ook met een Europese schorsing van minimum twee jaar.

Eynatten trekt dus richting Israel, maar zal het er moeten stellen met een gehalveerde ploeg. Vijf spelers en de trainer weigeren immers in Israel te spelen. De club blies vrijdagavond verzamelen en ontmoette zaterdagmorgen de burgemeester van Raeren. Nadat alle voor- en nadelen werden afgewogen, werd uiteindelijk beslist dat de club zich zou plooien naar de wil van de EHF.