Nico Mattan wint GP van Plouay

PLOUAY -

"Je weet niet hoe gelukkig ik ben", begon Nico Mattan aan een rondje ratelen na zijn raid in de Grote Prijs van Plouay. Op het parcours van het weg-WK, waar Romans Vainsteins in oktober vorig jaar zijn plaats op de eeuwige tabellen opeiste, stoomde de West-Vlaming zondag autoritair naar zijn eerste grote overwinning. Zijn eerste tout-court als met een grote veegbeweging zijn kermiskapriolen en tijdritexploten van tafel worden geveegd.

Luc Lamon

Met nog een vijfde van de wedstrijd te gaan, zag het ernaar uit dat een nobele onbekende zijn naam zou bijschrijven op de Bretoense palmares die uitpuilt van de grote heren. Twaalf renners liepen tot 12 minuten uit, tot Laurent Jalabert het welletjes vond en met zijn ploegmaats de kloof tot 120 tellen verkleinde. Op dat eigenste moment ging Lotto-Adecco zich met de achtervolging bemoeien. Met succes. Nog 20 km en Serge Baguet - alweer hij -, Mario Aerts en Nico Mattan lagen aan de basis van een ontsnapping van 8, op de hielen gezeten door een zevental waarin Tchmil zich wegmoffelde. Alleen Patrice Halgand slaagde erin het kloofje tussen de twee groepjes te overbruggen. Van een ogenblik onachtzaamheid maakte de Fransman in de finale zelfs gebruik om de eenzame sprong naar het podium te wagen. "Iets te opportunistisch", lachte Nico Mattan een paar minuten later in zijn vuist. "Samen met Patrick Jonker kon ik het gat dichten. Op het moment van de aansluiting was het mijn beurt om te gaan. Niemand die mij remonteerde. Eindelijk mocht ik eens met de armen in de lucht over de streep bollen.

(Lacht)

Na de tijdritten die ik dit seizoen won, in Parijs-Nice en de Driedaagse van De Panne-Koksijde, zat dat gezwaai er niet in."

De West-Vlaming, die zich seizoenen lang wegcijferde voor zijn boezemvriend Frank Vandenbroucke, zette pas een eigen zaakje op na VdB's opgave in de Tour 2000. Het bleef enkel wachten op het eerste grote succes. "En wat voor één! Plouay schaart zich in het kringetje van koersen buiten categorie als Gent-Wevelgem en de Waalse Pijl. Mooier kan haast niet. Alhoewel, val ik niet in Hamburg, dan moeten ze ook daar rekening met mij houden.

(Lachend en verwijzend naar de sinusproblemen die hem de voorbije maanden plaagden)

Radio Rochel zendt niet langer uit. Het beetje keelpijn dat ik aan het net voorbije weekje aan zee overhield, speelde mij geen parten." En nu? Op naar het WK in Lissabon? "Als de conditie er is, moet het parcours mij zeker liggen. Ik hou mij in elk geval beschikbaar. Iedereen weet dat ik er graag bij ben, al was het maar voor de ambiance. Maar de weg is nog lang. Veel verder dan volgend weekend denk ik niet. Samen met Chris Peers wil ik ook van de GP Eddy Merckx wat maken. Een week later wachten Parijs-Brussel en de GP van Fourmies. We zien wel. Het is de bondscoach die wikt en beschikt."

Uitslag:

1. Nico MATTAN (Bel/Cofidis) in 4u30'39"

2. Patrice Halgand (Fra) op 0'01"

3. Patrick Jonker (Ned)

4. Serge BAGUET (Bel) op 0'15"

5. Mario AERTS (Bel)

6. David Moncoutié (Fra)

7. Vincent Cali (Fra) op 0'18"

8. Benoît Salmon (Fra) op 0'25"

9. Janek Tombak (Est) op 0'59"

10. Beat Zberg (Zwi)

11. Stéphane Heulot (Fra)

12. Andrej Hauptmann (Slo)

13. Marc Lotz (Ned)

14. Andrei TCHMIL (Bel)

15. Nicolas Fritsch (Fra)

16. Stéphane Goubert (Fra)

17. Bert DE WAELE (Bel)

18. Franck Bouyer (Fra)

19. Xavier Jan (Fra) op 1'02"

20. Geert VERHEYEN (Bel) op 1'29"

21. Mirko Celestino (Ita)

22. Markus Zberg (Zwi)

23. Paolo Bossoni (Ita) op 1'39"

24. Philippe Koechler (Fra)

25. Chris PEERS (Bel)

26. Fabio Marchesin (Ita)

27. Christophe Mengin (Fra)

28. Didier Rous (Fra)

29. Staf SCHEIRLINCKX (Bel) op 2'24"

30. Roger Hammond (GBr) op 2'26"

...

35. Thierry De Groote

39. David Debremaecker

41. Christophe Brandt

47. Renaud Boxus

51. Bert Scheirlinckx op 2'39"

59. Jurgen Landrie op 2'44"

63. Jurgen Vandewalle

73. Kurt Van Lancker

83. Sébastien Demarbaix

94. Stijn Devolder op 19'27"