Hewitt verdacht van racisme

NEW YORK -

De controversiële uitlatingen van de Australische tenniser Lleyton Hewitt tegenover een zwarte lijnrechter zorgen voor de tweede keer sinds het begin van de US Open voor verdachtmakingen van rasicme in het tenniscircuit.

BELGA

In zijn wedstrijd tegen de Afrikaan James Blake, die hij moeizaam versloeg in vijf sets (6-4, 3-6, 2-6, 6-3, 6-0), heeft Hewitt een aanvaring gehad met een lijnrechter die voor de derde keer een voetfout floot voor Hewitt.

"Ik word steeds langs dezelfde zijde van het terrein bestraft voor voetfouten. Bekijk hem en bekijk hem (doelend op de lijnrechter en zijn tegenstander) en zeg me eens wat de gelijkenis is," riep hij naar de Umpire in de stoel.

Hewwit's tegenstander maakte hieruit op dat de Australiër allusies maakte op de huidskleur van zowel hemzelf als de lijnrechter en voortrekkerij die daaruit zou voortvloeien. Blake gaf later op een persconferentie te kennen dat hij de uitspraken "niet apprecieerde", zeker niet "in het heetst van de strijd".

"Er was helemaal niets racistisch aan wat ik gezegd heb," verdedigt Hewitt zich. "Ik kom uit een multicultureel land en ben absoluut geen racist. Als mensen wat ik gezegd heb verkeerd opgevat hebben, wil ik me daarvoor excuseren en duidelijk maken dat het niet mijn bedoeling was racistische uitspraken te doen." "Misschien heb ik het verkeerd begrepen of misschien heeft hij in het heetst van de strijd gewoon een uitspraak gedaan waar hij achteraf spijt van gekregen heeft," reageerde Blake nadien.

Toernooibaas Brian Early heeft in ieder geval te kennen gegeven dat de Amerikaanse Tennisfederatie (USTA) en de internationale federatie de beelden van de wedstrijd zullen bekijken en de zaak bespreken met alle betrokken partijen alvorens een communiqué te verspreiden. Als hij schuldig bevonden wordt riskeert Hewitt een sanctie.

Eenzelfde polemiek deed zich eerder voor toen de nummer 1 van het vrouwentennis, Martina Hingis, zich in Time Magazine had uitgelaten over de zusjes Williams. Venus en Serena zouden volgens haar voordeel halen uit hun huidskleur, voor het sluiten van contracten. "Het spijt me als ik iemand beledigd heb, maar dat was wat ik op dat moment dacht," verklaarde Hingis achteraf. "Ik heb iets gezegd wat politiek incorrect is. Ik ken niet alle wetten en regels in dit land."