Virus kan kankercellen vernietigen

Zwitserse wetenschappers zijn er in geslaagd muizen te genezen van tumoren met behulp van een veel voorkomend virus dat ervoor lijkt te zorgen dat kankercellen zichzelf vernietigen. De bevindingen worden donderdag gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

APNED

Het is te vroeg om te kunnen zeggen of de aanpak ook bij mensen zal werken. Het onderzoek werpt echter licht op een ontdekking die wetenschappers al jaren geleden deden: sommige virussen zijn schadelijk voor kankercellen, maar laten normale, gezonde cellen ongemoeid.

Het onderzoek draait om een virus, dat waarschijnlijk ongevaarlijk is voor mensen, en een gen, p53 genaamd, dat normaal tumoren onderdrukt. Bij de meeste kankerpatiënten vertoont gen p53 mankementen. Het virus lijkt in te haken op dat gebrek.

Peter Beard, professor in de virologie aan het Zwitserse Instituut voor Experimenteel Kankeronderzoek in Epalinges zei dat zijn team heeft ontdekt dat de verklaring moet worden gezocht in een ongebruikelijke, haarspeld-achtige constructie in het DNA van het virus. Als een kankercel het virus tegenkomt, interpreteert deze de haarspeld-structuur als een beschadiging van zijn eigen DNA. De cel probeert zichzelf te ontdoen van de beschadiging en vernietigt daarbij zichzelf.

Het Zwitserse team injecteerde menselijke kankercellen in een groep laboratoriummuizen, enkele dagen later gevolgd door het virus.

Slechts twee van de twaalf knaagdieren ontwikkelden later tumoren. Bij muizen die al tumoren hadden elimineerde het virus deze bij zes van de tien dieren.

Beard zei dat zijn team hoopte het precieze element van de haarspeld-structuur dat kankercellen vernietigt te kunnen isoleren. Als dat lukt, is het misschien mogelijk om het virus om te bouwen tot medicijn of zelfs een medicijn te ontwikkelen dat het effect nabootst.