Kroatië-Schotland eindigt op scoreloos gelijkspel

GLASGOW -

Schotland en Kroatië, de concurrenten van de Rode Duivels voor een plaatsje op het WK 2002, speelden zaterdag 0-0 gelijk in Hampden Park. Hierdoor komen beide ploegen tot op twee punten van België, dat woensdag de Schotten ontvangt in het Koning Boudewijnstadion.

Bart Vandermierde

Aanvankelijk waren het de Kroaten die het best voor de dag kwamen. De beste kans in de eerste helft was voor Zvonimir Soldo, maar zijn afgeweken schot werd nog gered door de vingertoppen van doelman Neil Sullivan. Na een Kroatische hoekschop pakte een wild uitverdedigende Neil McCann een gele kaart, waardoor hij er in Brussel niet bij zal lopen. Tegen het einde van de eerste helft werd Schotland de betere ploeg, maar open doelkansen vielen er niet te noteren. Aan de kant van de Kroaten pakte Igor Tudor nog geel. Hij is geschorst voor de verplaatsing naar San Marino. Schotland dacht 5 minuten voor tijd de zege nog in de wacht te kunnen slepen, maar het doelpunt van invaller Billy Dodds werd na een lange ren afgekeurd wegens buitenspel. De Schotten dreven in de slotfase de druk nog op, maar de Kroatische verdediging hield stand.

Craig Brown: "Kroaten zijn beter dan de Belgen"

De Schotse bondscoach Craig Brown toonde zich ontgoocheld na afloop. De druk op zijn team zal woensdag immers erg groot zijn. "Ik weet dat we beter kunnen dan wat we vandaag op de mat brachten. Bovendien zijn onze resultaten op verplaatsing beter. Volgens mij is België niet zo sterk als de Kroaten", aldus Brown.

Mirko Jozic: "Dichter bij WK gekomen"

Mirko Jozic, de bondscoach van Kroatië, was tevreden met het resultaat in Glasgow. De Kroaten gaan woensdag de 3 punten oprapen in San Marino en ontvangen de Rode Duivels op 6 oktober in de laatste groepswedstrijd, in - ongetwijfeld - een heksenketel in Zagreb. Schotland ontvangt Letland op de slotdag. "We hebben ons lot nog in eigen handen", vond Jozic. "Door hier een punt te komen rapen, staan we alweer een stapje dichter bij de kwalificatie. Schotland heeft namelijk twee punten verloren, wij niet".

Scheidsrechter:

Lubos Michel (Svk)

SCHOTLAND:

Sullivan - Elliot, Weir, Matteo, Dailly - Burley, Lambert, Naysmith (85' Gemmill), Hutchison - Booth (72' Dodds) en McCann (51' Cameron)

KROATIË:

Pletikosa - Kovac, Stimac, Tudor - Stanic (72' Suker), Tomas (83' Biscan), Zivkovic, Jarni, Soldo - Prosinecki (78' Vugrinec) - Balaban