Schepen van Zeeslag Trafalgar na 200 jaar gelokaliseerd

Op enkele jaartjes na twee eeuwen na de Zeeslag bij Trafalgar zijn negen van de 15 in de slag tot zinken gebrachte schepen van de Spaans-Franse vloot gelokaliseerd geworden, zo meldden zaterdag Spaanse media. De slag bij Trafalgar op 21 oktober 1805 werd, voor wie de uitslag nog niet kent, gewonnen door de Britse Armada.

BELGA

BR>

De schepen liggen op de zeebodem voor de kust van Huelva en Cadiz in Zuid-Spanje. Uit onderzoek van talrijke archieven is voorts gebleken dat slechts één van deze schepen, de Franse Achille, daadwerkelijk door de Britten onder admiraal Horatio Nelson tot zinken werd gebracht. Alle andere gingen pas in de dagen na de slag ten onder, toen de Britten ze naar Gibraltar sleepten maar door een zware storm werden overvallen, aldus onderwaterarcheologe Lourdes Marquez. Op die manier is destijds ook het vlaggeschip van de Spaanse Armada, de met 130 kanonnen uitgeruste Santisima Trinidad (Heilige Drievuldigheid) spoorloos verdwenen.

Nu de schepen zijn gelokaliseerd, zal er ook naar de wrakken worden gedoken. Wanneer daarmee begonnen wordt, staat nog niet vast. 'Trafalgar' eiste ongeveer 7.000 mensenlevens, onder wie admiraal Nelson. Met zijn zege zorgde de Britse eenogige held er evenwel voor, dat voor de volgende eeuw de kreet 'Brittannia rules the waves' terecht mocht blijven weerklinken. Spanje hield voor de smadeloze nederlaag de Franse admiraal Villeneuve verantwoordelijk, die reeds door Napoleon was afgezet toen hij de vloot onder zijn hoede nam. Villeneuve werd krijgsgevangen gemaakt en beroofde zich van het leven.