De Vlieger wil als titularis naar WK

Print
KRAAINEM - Als er bij de Rode Duivels over één positie geen discussie bestaat, dan is het die van doelman. Geert De Vlieger is de onbetwiste nummer een, de doelman waarmee de Rode Duivels nog jaren naar de oorlog kunnen. «Journalisten hebben het me vaak willen ontlokken, maar ik heb in interviews nooit gezegd dat ik de 'Nummer 1' ben. Nu stel ik vast dat zelfs de vraag niet meer gesteld wordt. Ik heb geantwoord op het veld, zo doe ik dat het liefst,» vertelt De Vlieger.
BR>
Geert de Vlieger werd bijna geruisloos de nationale nummer een. Na EURO 2000 werd het hoofdstuk De Wilde afgesloten, Robert Waseige koos voor de oefenwedstrijd in Bulgarije voor De Vlieger als sluitstuk. De Oost-Vlaming greep zijn kans met beide handen, schitterde in de eerste kwalificatiematch tegen Kroatië en incasseerde amper vijf goals in zes WK-wedstrijden.

Het vertrouwen in de nieuwe Belgische afweer was groot. Tot de koude Finse douche op 15 augtustus.
«Vier goals incasseren is nooit leuk voor een keeper,» geeft De Vlieger toe. «Toch heb ik er geen nachten van wakker gelegen. Die vier tegengoals op zich verontrustten me ook niet, wel de manier waarop we daar gevoetbald hadden. Voor het eerst in lange tijd waren we als ploeg niet goed bezig. Ik denk wel dat het een nuttige les was. We moeten beseffen dat de Rode Duivels nooit op hun talent zullen kunnen teren. We zijn dan wel tegen niemand kansloos, we kunnen ook tegen elke ploeg in moeilijkheden geraken. Alleen als iedereen top is, kunnen wij presteren.»

Scherp
In de heenmatch in Schotland bewezen de Rode Duivels hoe ver je op karakter kan geraken.
«Een 2-0 achterstand ophalen met tien tegen elf, kan je alleen door hard te werken,» aldus De Vlieger. «Het betekent niet dat we ze woensdag mogen onderschatten. Offensief beschikken ze dan wel niet over grote namen, maar vergeet niet dat we in Glasgow al na 20 minuten met 2-0 in het krijt stonden.»
«Ik vrees ook niet dat we lichtzinning aan de wedstrijd zullen beginnen. Je voelt en ziet dat iedereen op scherp staat. Het gaat er fel aan toe op training, iedereen leeft geconcentreerd toe naar deze cruciale wedstrijd. Dit is een unieke kans om de basis te leggen voor de kwalificatie voor een groot toernooi, dan mag je niets aan het toeval overlaten.»

Jong
De Vlieger was er op EURO 2000 al bij als derde keeper. Hij verzorgde er een dagboek voor Studio Brussel, de kans op spelen was bijna nihil. Dat ziet er bij kwalificatie voor het WK 2002 heel anders uit.
«Een groot toernooi meemaken als titularis, is uniek. Ik word volgende maand dertig, ik voel dat ik veel beter ben geworden dan pakweg tien jaar geleden. Dat heeft vooral met ervaring te maken. Dertig jaar is tegelijkertijd ook jong voor een keeper. Als ik zie wat sommige keepers presteren op hun 38ste, dan kan ik nog mooie jaren voor de boeg hebben.»