Duitsland - Engeland: Engelsen geloven erin

Print
MUNCHEN - David Beckham noemde de nederlaag tegen Nederland een bedrijfsongelukje. Maar is dat wel zo? Zaterdag in de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland mogen de Engelsen laten zien hoe goed ze nu werkelijk zijn. Mogen? Nee, ze moeten. Anders is de strijd in groep 9 gestreden.
BR>
Ach, die nederlaag in dat vriendschappelijke potje tegen Oranje. Kan gebeuren, niets bijzonders. Hoezo een speelbal van Oranje? Heel Engeland haalde de schouders op. Ontbraken toen immers niet de aanvallers Emile Heskey en Steve McManaman? En stond toen de Premier League niet op punt van beginnen? Nou dan. De sterren hadden wel iets anders aan hun hoofd dan een wedstrijdje tegen Holland. Natuurlijk domineerde Oranje, zowel technisch als tactisch, maar geen Engelsman werd er anders van. Ook de nuchtere Zweedse bondscoach Sven-Göran Eriksson was niet onder de indruk van het klassenverschil op White Hart Lane. "Die wedstrijd tegen Nederland telt niet. Dat was een speciaal duel met veel wisselspelers. Daar hoeven we dus niet zo zwaar aan te tillen", zei Eriksson.

Zaterdag in München zal alles anders zijn, zo luidt de hoop en verwachting in Engeland. Dat zal ook moeten, want de ploeg van Eriksson moet winnen om nog enig uitzicht te houden op de eerste plaats in groep 9. Het nog ongeslagen Duitsland koestert een marge van zes punten op de Engelsen die overigens al wel bijna verzekerd zijn van de tweede plaats in de poule. De vergelijking met Nederland - dat verwikkeld is in een alles-of-niets-scenario - gaat dus niet op.

Maar in Engeland houdt nog geen mens rekening met die zenuwslopende play-off-wedstrijden. Rechtstreekse kwalificatie, daar is het de Engelsen om te doen. Het zou een mirakel zijn, maar zolang het nog kan, heeft men nog hoop.

Zie de ploeg dezer dagen trainen en je weet genoeg. Kijk de spelers aan en je ziet de verbetenheid in de ogen. Na een onthutsend zwak EK en een dramatisch begin van de WK-kwalificatie blaakt de Engelse selectie weer van zelfvertrouwen. En zelfs Eriksson is inmiddels aangestoken door dat grenzeloze optimisme. "In de wereld steken er op dit moment twee landen bovenuit: Frankrijk en Argentinië. Voor de rest hoeven wij niet onder te doen", meent Eriksson.

Hij is sinds februari van dit jaar the big boss van de Engelse nationale ploeg. Eriksson is de opvolger van Kevin Keegan onder wiens leiding de nationale ploeg er een puinhoop van maakte. Een Zweed die voor het jaarsalaris van 200 miljoen frank het machtige, trotse Engeland moest redden: it was a shame, schreeuwde de pers moord en brand bij zijn aanstelling. Hoe anders is de situatie nu. De voormalige coach van IKF Göteborg, Benfica, Fiorentina, Sampdoria en Lazio Roma won zijn eerste vijf wedstrijden en plots kan "die rare Zweed" niets verkeerd meer doen.
"Ik de redder van het Engelse voetbal? Alsjeblieft zeg. Ik ben er trots op dat ik hier mag werken", zegt Eriksson. "Ik heb die hele discussie nooit begrepen. Want het voetbal wordt steeds internationaler. Bovendien praat men straks niet meer over Zweden, Engelsen of Duitsers. Dan zijn we allemaal Europeanen."

Eriksson geniet van zijn nieuwe job. Het gevoel is goed, het perspectief enorm, vindt hij. "Er is hier talent genoeg. Engeland staat echt voor een grote toekomst. Spelers als Scholes en Beckham draaien al jaren mee, maar zijn nog jong. En ze worden ook alleen nog maar beter."

Maar hoe goed is het 'nieuwe Engeland' nu echt? Kunnen de oude mannen achterin nog wel mee, is Beckham echt de leider die men zoekt en hoe groot is de kleine Owen eigenlijk? Veel vragen, die schreeuwen om antwoorden. Eén ding is wel zeker: zaterdag in München kan de ploeg zich niet meer verschuilen achter excuses. Een jaar geleden bij het afscheid van Wembley - hoe tragisch ook - was Engeland volstrekt kansloos tegen de diep gehate Duitsers. Maar dat was in een andere tijd, met een andere coach. Nu is alles nieuw en alles beter, wil men de buitenwacht doen geloven. "Het zal lastig worden om Duitsland voor eigen publiek te verslaan, maar het kan", meent Eriksson. "We hebben er de kwaliteiten voor."