Ierland - Nederland: laatste kans voor Oranje

Print
NIJMEGEN - De wedstrijd van de eeuw wordt het 'potje' in Dublin al genoemd. Inderdaad, het is een belangrijk duel. Bij een nederlaag of gelijkspel kan Oranje deelname aan het WK van 2002 wel vergeten, tenzij er vele wonderen tegelijk plaatsvinden. Maar ook met een overwinning tegen de Ieren is het nog lang niet zeker dat Nederland het toernooi in Japan en Korea haalt. Een zege is pas de eerste stap.
BR>
Eigenlijk kan het in de Europese kwalificatiegroep 2 nog alle kanten op. Ierland, Portugal en Nederland zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace. En geven elkaar nauwelijks een duimbreed toe, omdat ze geen van allen een misstap hebben gemaakt tegen de drie kansloze ploegen uit de poule: Estland, Cyprus en Andorra.

De kanshebbers lieten alleen punten liggen in de onderlinge partijen waarbij Oranje de cruciale fout beging om thuis van Portugal te verliezen. Een misstap die Van Gaal en co tot op de laatste dag van de kwalificatie zal blijven achtervolgen. Voor het overige leverden de duels tussen de topdrie van groep 2 namelijk louter gelijke spelen op.

Ierland-Nederland van komende zaterdag is de laatste topper in de poule. Het is dus ook de laatste kans voor Oranje om zelf die ene misstap tegen Portugal goed te maken en de kansen om in ieder geval de tweede plaats weer in eigen hand te krijgen. Wint Oranje zaterdag, dan is alles weer open in groep 2.

Nog voor er een bal getrapt was in de kwalificatie, stelde Louis van Gaal al vast dat alles zou afhangen van die ene misstap van een favoriet bij een van de kleine landen. De geschiedenis leert dat dergelijke onverwachte gelijke spelen en nederlagen bijna altijd voorkomen.

In de andere kwalificatiegroepen is het ook al gebeurd. Een paar voorbeelden: zo speelde Oostenrijk gelijk tegen Bosnië, en bleef Spanje in dezelfde groep op 1-1 steken in Israël. In groep 9 speelde Engeland 0-0 tegen Finland en won Albanië zowaar van Griekenland. In groep 3 werd Malta-Tsjechië 0-0 en bleef Bulgarije op IJsland op 1-1.

Maar groep 2 kende tot dusver geen fouten van grote landen, al kroop Oranje door het oog van de naald in en tegen Estland. De kans op fatale en bepalende missers is zo langzamerhand ook niet zo groot meer. De kanshebbers moeten in het algemeen alleen nog thuis tegen de kleintjes. Na Ierland (uit) speelt Nederland gastheer in de duels tegen Estland (5 september) en Andorra (6 oktober). Ierland heeft nog maar een duel na de kraker van Dublin, thuis tegen Cyprus. Portugal werkt net als Nederland in totaal nog drie duels af. Zaterdag aanstaande uit bij Andorra en de woensdag daaropvolgend uit op Cyprus. Op 6 oktober tenslotte komt Estland naar Portugal.

Normaliter is alleen de Portugese uitwedstrijd tegen Cyprus enigszins een lastige klip, voor het overige moeten Ierland, Portugal en Nederland al die wedstrijden tegen de kleintjes gewoon kunnen winnen.

En dus moet Oranje absoluut winnen van Ierland. Dan rest een minimale kans om alsnog eerste in de groep te worden, en een heel grote kans om als nummer twee te eindigen. En dat geeft dan de ontsnappingsroute middels de play-offs. Alle nummers twee van de negen Europese kwalificatiegroepen krijgen die extra kans, samen met de nummer drie van het Aziatische kwalificatietoernooi. Op 11 oktober wordt geloot voor deze knock-out ronde. De ploegen die aan elkaar gekoppeld worden spelen op 10 en 14 november een uit -en thuiswedstrijd. De winnaars gaan alsnog naar het WK van 2002.

Het is dus vrij simpel. Oranje moet eerst de 'finale van Dublin' winnen, vervolgens waken voor uitschuivers tegen Estland en Andorra. En vervolgens in november nog eens een dubbele finale spelen om naar Japan en Korea te mogen afreizen.