Aanhouding ETA-leider: meer details

Francisco Javier Garcia Gaztelu, die wordt beschouwd als de leider van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, is donderdag in Frankrijk gearresteerd.

APNED

De politie maakte bekend dat Gaztelu, alias 'Txapote', door vier agenten werd aangehouden terwijl hij zat te eten op een terras in het Zuid-Franse Anglet. Gaztelu pleegde geen verzet. Hij werd ingesloten in Bayonne.

Vermoed wordt dat Gaztelu de leiding van de militaire vleugel van de ETA heeft overgenomen nadat zijn voorganger Javier Arizcuren Ruiz in maart 1999 in Frankrijk werd aangehouden en veroordeeld wegens terrorisme. De Spaanse politie zegt dat Gaztelu (35) behoord heeft tot een van de meest gewelddadige eenheden van de ETA, het zogenaamde Donosti-commando. Alleen al in 1995 zou Gaztelu betrokken zijn geweest bij vier moorden. Daarna zou hij hebben deelgenomen aan verschillende aanslagen, waaronder de moord op de socialistenleider Fernando Mugica in 1996 en latere moorden op gemeenteraadsleden van de regerende Volkspartij.

Donderdag ontplofte in de Baskische stad San Sebastian een autobom, waarbij twee mannen om het leven kwamen en vier mensen ernstig gewond raakten. De aanslag werd toegeschreven aan de ETA. De ontploffing deed zich om 8 uur voor in de wijk Martutene. De slachtoffers waren net uit een forenzentrein gestapt. Tot de gewonden behoren een gemeenteraadslid uit het nabijgelegen Ordizia, Ignacio Dubrueil Churruca, en diens lijfwacht. Dubrueil is raadslid voor de Socialistische Partij (PSOE) en geeft les aan een instituut in San Sebastian. Gespeculeerd werd dat Dubrueil doelwit was van de aanslag.

De twee doden werkten voor een elektrisch installatiebedrijf en gingen net als Dubrueil geregeld met de trein naar hun werk. Een van de doden, de 31-jarige Josu Leonet Azkoma, is volgens een partijwoordvoerder "zeer waarschijnlijk" lid van Euskal Herritarrok, de partij die wordt beschouwd als de politieke vleugel van de ETA. De ETA begon in 1968 met een gewelddadige campagne voor de onafhankelijkheid van Spaans Baskenland. Sindsdien heeft de terreur aan 800 mensen het leven gekost.

Het regionale parlement van Baskenland nam een minuut stilte in acht voor de slachtoffers. Het parlement veroordeelde de aanslag als een nieuw "voorbeeld van de lafheid, wreedheid en onmenselijkheid" van de ETA.