US Open: Henin moeizaam naar derde ronde

Print
NEW YORK - Justine Henin heeft zich moeizaam geplaatst voor de derde ronde van de US Open. In de tweede ronde versloeg ze de Zwitserse Patty Schnyder in drie sets: 6-7 (7-9), 6-1, 6-4. Net als op Wimbledon heeft Justine Henin de zege in de tweede ronde van de US Open hard moeten bevechten. In de vorige Grand Slam bracht Kristie Boogert haar op het randje van de uitschakeling, woensdag moest Juju in een meeslepend duel setverlies goedmaken tegen de Zwitserse Patty Schnyder: 6-7 (7/9), 6-1 en 6-4. «Het doet veel meer deugd om zo te winnen tegen een taaie tegenstander dan over een slappe concurrent heen te walsen met 6-1, 6-2,» constateerde Henin. «Ik heb nu zeker zoveel vertrouwen voor de volgende match.»
BR>
Twee uur en drie minuten hielden Henin en Schnyder zo'n tienduizend Amerikanen in een bloedheet Louis Armstrongstadium in de ban. Veel langer dan Henin het wilde, maar dat had ze aan zichzelf te wijten. Na 26 minuten mocht ze de eerste set uitsmashen naar 6-2.
«Normaal mis ik zo'n smash nooit. Maar ik kreeg de zon pal in de ogen en knalde de bal in het net,» herinnerde ze zich het slechtste moment van haar optreden.

Het kostte haar overwerk, want de voormalige toptienspeelster werkte haar twee breaks achterstand weg tot 5-5 en pikte opnieuw aan toen Juju bij 6-5 alweer verzuimde om de klus te klaren: 6-6. Onze Wimbledonfinaliste liet nog een tweede kans liggen in de tiebreak (6/5), de Helvete verzilverde haar tweede setbal wel: 7/9. «Ik was agressief begonnnen aan de match, maar na die setbal liet ik de aandacht wat verslappen,» erkende Henin. «Meteen kwam Patty een stapje dichter in de baan en zij liet mij lopen. Iedereen weet van haar dat ze zich tegen topspeelsters overtreft. Vandaag verraste ze mij ook met haar niveau. Ik scoorde ook minder met mijn gekruiste backhand omdat zij daar als linkshandige beter kon op inspelen.»

Rally's
Henin herpakte zich in set twee, maar was veel minder dominant dan de 6-1 laat uitschijnen. Zelfs toen ze bij 1-1 haar beste service terugvond, moest ze eindeloos knokken om haar opslag te behouden. «De ene rally volgde op de andere. Eigenlijk was het heel leuk spelen: de voldoening van een punt na een lange slagenwisseling is altijd dubbel zo groot.»

Set drie illustreerde pas helemaal hoezeer Schnyder aan Henin gewaagd was: 29 punten voor elk. Schnyder won drie van haar opslaggames blanco, Henin repliceerde met veel forehandpower en had aan één breakpunt voldoende om bij 3-2 het voortouw te nemen. «Toch kreeg ik het nog warm in het laatste game: 15-40 achter. Gelukkig serveerde ik me uit de problemen.»

Vavrinec
De derde ronde oogt een stuk makkelijker voor Henin, die (hoogst waarschijnlijk vrijdag) opnieuw een Zwitserse tegenover zich krijgt. Een genaturaliseerde dit keer, want de 23-jarige Miroslava Vavrinec volgde hetzelfde pad als Martina Hingis vanuit Slovakije. Met dit verschil dat Hingis nummer één staat en Vavrinec pas 96. Veel lager dus dan die dekselse Schnyder. De achtste finale tegen Serena Williams wenkt.
«Zo ver denk ik nog niet,» hield Henin gewoontegetrouw de boot af. «Een jaar of drie geleden heb ik eens tegen die Vavrinec gespeeld: zij won in de tiebreak van de derde set.»

Een jaar of drie geleden... De Henin van nu is wel van een heel ander kaliber.