Hingis bekritiseerd door Amerikaanse pers

Print
NEW YORK - Alsof Martina Hingis op de US Open nog niet genoeg aan haar hoofd heeft met het verdedigen van haar leidersplaats op de wereldranglijst, moet ze zich ook nog in allerlei bochten wringen om de vallen in een haar onbekend mijnenveld van politieke correctheid te vermijden. De Amerikaanse pers bestookt het Zwitserse eerste reekshoofd immers over 'rascistische' uitlatingen die ze over de Williams-zusjes zou gedaan hebben.
BR>
Na haar 6-2, 6-0 overwinning tegen de Amerikaanse Lara Granville werd Hingis door de Amerikaanse pers openlijk bekritiseerd om uitspraken die ze al een poos geleden deed in Time Magazine. "Het feit dat de Williams-zusjes zwart zijn, speelt alleen maar in hun voordeel", vertelde Hingis het Amerikaanse weekblad. "Veelal krijgen ze sponsors omdat ze zwart zijn. Ze hebben alleen maar voordelen van hun huidskleur, in een moeilijke situatie kunnen ze altijd stellen dat ze het slachtoffer van rascisme zijn."

Hingis zag zich maandag genoodzaakt haar uitspraken toch wat te temperen, zonder echter op haar woorden terug te komen. "Het spijt me als ik iemands gevoelens gekwetst heb, maar ik meende wat ik zei. Op dat moment was het voor mij de waarheid, maar ik wou niet veralgemenen. Ik zei gewoon iets dat niet politiek correct was. Ik ken niet alle wetten en regels van dit land. Je mag zoiets ook niet van me verwachten." Hingis komt uit een land waar drie verschillende ethnische groepen, met vier verschillende talen, perfect samenleven en begreep dan ook niets van de drukte die de Amerikanen maakte. Maar ook Hingis' concurrente Lindsay Davenport begreep niet goed waarom men haar mening kwam vragen over een intervieuw dat al zes maanden geleden verscheen. "Ik denk dat iedereen nu ook wel over het rassenprobleem heen is. Vroeger was men nog bang van homosexuele en lesbische spelers".

Hingis is trouwens niet de enige die al wat bedenkingen had bij het gedrag van de Williams-clan. Martina Navratilova bekritiseerde onlangs nog Richard Williams "die in de tribunes en op het veld staat te dansen als één van zijn dochters wint en vorig jaar Hingis nog adviseerde om haar benen te laten amputeren aangezien ze toch al te klein was om tennis te spelen."

Ook Davenport heeft haar bedenkingen bij vader Williams' gedrag: "Ik zie mijn vader nog niet zo meteen de court opdansen, maar sommigen kunnen zich blijkbaar meer veroorloven dan anderen."

In maart kwam de familie Williams nog in opspraak op de Masters in Indian Wells, toen een 'geblesseerde' Venus forfait gaf voor de halve finale tegen haar zus. Vader Richard werd er toen van beschuldigd dat hij zijn dochter de opdracht had gegeven een blessure te veinzen om niet tegen haar zuster te spelen. Het is geen geheim dat vader Williams zijn dochters niet graag tegen elkaar ziet spelen, zoals dat in de halve finales van Wimbledon 2000 gebeurde. Het gebeuren was toen zo stresserend voor hem dat hij het niet kon aanzien en door de straten rond de All England club ging dwalen.