Staes: "Blok weren uit vertegenwoordigende functies parlement"

Bart Staes, Europarlementslid voor VU-ID, vraagt aan Vlaams parlementsvoorzitter Norbert De Batselier en minister-president Patrick Dewael dat alle leden van het Vlaams Blok zouden geweerd worden uit de vertegenwoordigende functies in de schoot van het Vlaams Parlement. Dat schrijft Staes in een open brief aan beiden.

BELGA

Na het bekijken van het debat met Filip Dewinter van het Vlaams Blok in De Zevende Dag (VRT) komt Staes tot het besluit dat de versoepeling van het 70-puntenplan van het Blok er niet komt, wel integendeel. "Het misbruik van primaire gevoelens zoals angst, verontwaardiging, boosheid gaat onverkort door".

Staes feliciteert De Batselier en Dewael met hun stellingen tegen extreem-rechts, maar begrijpt niet waarom het Vlaams Parlement toelaat dat leden van het Vlaams Blok commissievoorzitter worden of internationale delegaties leiden.

Een commissievoorzitter vertegenwoordigt soms het parlement. Onlangs nog was er een zending van de commissie binnenlandse zaken in Malmö, voorgezeten door een lid van het Vlaams Blok. Dat is voor buitenlanders onbegrijpelijk. Voor hen lijkt het dat Vlaanderen extreem-rechts als een gewoon fenomeen beschouwt. Dat berokkent het imago van Vlaanderen in de wereld bijzonder veel schade, schrijft Staes.