Dit weekend GP F1 van België

Print
FRANCORCHAMPS - De eerste kampeerders hebben hun tentje al enkele dagen opgeslagen, donderdag arriveren ook de heren piloten op het F1-circuit van Francorchamps. De titelstrijd mag dan al beslist zijn, het wordt niettemin de drukst bezochte Grote Prijs van België uit de geschiedenis. Voor het eerst is de race in de Ardennen helemaal uitverkocht.
BR>
Traditioneel komt meer dan 60 procent van de bezoekers in Francorchamps uit Duitsland. Lange tijd zag het ernaar uit dat de titelstrijd in Spa zou beslist worden. Schumi-minnend Duitsland kocht massaal tickets, in die mate dat ook de gewone staanplaatsen langs de rechte stukken helemaal uitverkocht zijn. De prijzen van de kaartjes kennende (minimum 5.000 frank) komen de eigenaars toch opdagen, ook al is hun idool al zeker van zijn titel.

Je kan er dus donder op zeggen dat het dit weekend een Schumacher-feestje wordt. Leuk detail daarbij: Michael Schumacher maakte precies tien jaar geleden (25 augustus '91) zijn F1-debuut in Spa. Sindsdien groeide Francorchamps - het circuit dat het dichtst bij zijn geboortedorp Kerpen ligt - uit tot zijn fetisj-circuit: in '92 won hij er zijn eerste GP en als hij in '94 niet gediskwalificeerd was, zou hij nu al vijf keer hebben gewonnen, precies even vaak als Senna. Alleen de pole position lukte hem nog nooit in de Ardennen.

De kans is klein dat de vele fans ontgoocheld naar huis moeten. Spa geldt als het mooiste circuit ter wereld en samen met de onvermijdelijke regenbuien staat dat elk jaar garant voor spektakel. Herinner u Schumacher versus Hill, de zware ongelukken van Villeneuve op de Raidillon, de massa-crash bij de start in '98 (veertien auto's tot schroot herleid), de botsing tussen Coulthard en Schumacher in datzelfde jaar, de starts achter safety-car en - vorig jaar nog - de magistrale inhaalbeweging van Mika Hakkinen op Schumacher.

Nu de wereldtitels verdeeld zijn, wordt er voluit voor de overwinning gereden. David Coulthard, Rubens Barrichello en Ralf Schumacher kunnen in principe nog vechten om de titel van vice-kampioen, maar onder meer Coulthard liet al weten dat die hem niet interesseert: «Enkel overwinningen tellen.»

De verwachting is dat in Francorchamps ook een en ander aangekondigd wordt met het oog op volgend seizoen. McLaren bijvoorbeeld heeft nog steeds geen rijders voor 2002 aangekondigd. Al laat teambaas Ron Dennis wel verstaan dat het Hakkinen en Coulthard zullen zijn. Het oponthoud zit veeleer bij het testteam en bij de doorstroming van de jeugd. McLaren heeft met Lewis Hamilton en Nico Rosberg twee sterke piloten in de karting.

Bas Leinders heeft nieuws
Het TV-station Eurosport is net op tijd weer op de kabel om de F3000-race in Francorchamps live op de buis te brengen. Zaterdag om 15 uur starten drie Belgen in de race: Bas Leinders, Marc Goossens en hopelijk ook David Saelens, die twee weken geleden nog forfait gaf met een rugblessure. Leinders geeft donderdag trouwens een persconferentie waarop hij groot nieuws aankondigt. Niets in verband met Premier Grand Prix, het kampioenschap waarin hij voor Anderlecht zou uitkomen. Daarover wordt een week later de pers samengeroepen. Wat dan wel? Een test met een F1-wagen misschien? Zoals Saelens er al een beloofd is bij Minardi. Het Minardi dat intussen ook onze landgenoot Mike Den Tandt (Formule Renault) in zijn jeugdrangen heeft opgenomen. Als Saelens en/of Leinders inderdaad een F1-test krijgen (lees: kopen), zouden ze de eerste Vlamingen aan het stuur van een F1-bolide zijn.

Programma van de Grote Prijs van België, de veertiende proef voor het wereldkampioenschap Formule 1, die zondag op het circuit van Spa-Francorchamps gereden wordt.

Programma:
Vrijdag 31 augustus:

11u00 - 12u00: vrije oefenritten
13u00 - 14u00: vrije oefenritten

Zaterdag 1 september:
09u00 - 09u45: vrije oefenritten
10u15 - 11u00: vrije oefenritten
13u00 - 14u00: kwalificatieritten

Zondag 2 september:
09u30 - 10u00: vrije oefenritten
14u00: Start GP van België
44 ronden van 6,968 km goed voor 306,592 km