Verbod tabaksreclame bedreigt GP van België 2003

Print
In een interview, toegestaan aan verschillende weekbladen, heeft Bernie Ecclestone, de grote baas van de Formule 1, op de vooravond van de Belgische manche van het WK, verklaard dat een editie in Spa in 2003 hoogst twijfelachtig wordt als reclame voor tabaksproducten effectief verboden zou worden.
BR>
Het Belgische Arbitragehof laat tot eind juli 2003 tabaksreclame toe tijdens evenementen van mondiaal belang, wat al tot de idee heeft geleid om de Belgische GP in 2003 in het begin van de zomer te laten rijden. Van die idee wil Ecclestone echter niet weten: "Er kan geen sprake van zijn om de kalender aan te passen. België moet gewoon de rest van Europa volgen en tabaksreclame toelaten tot in 2006."

Deze Europese richtlijn werd echter geschrapt omwille van een twijfelachtige juridische basis, en er is een nieuwe tekst in de maak. Bij het opstellen van die nieuwe tekst is er echter een sterke tegenstelling tussen diegenen die een strenge versie willen (een volledig en simpel verbod, gerechtvaardigd door de publieke gezondheid), en de voorstanders van een gematigder versie die in bepaalde gevallen sportieve sponsoring zou toelaten.