Walkinshaw wil kwalificaties F1 boeiender maken

Print
LEAFIELD - Tom Walkinshaw, de teambaas van formule 1-renstal Arrows, wil de kwalificatietraining op zaterdagmiddag boeiender maken voor het publiek. De Schot denkt aan de introductie van een 'super pole kwalificatie', die in de Amerikaanse autosport gebruikelijk is.
BR>
Coureurs moeten zich in dat systeem in slechts een vliegende ronde bewijzen. Walkinshaw vindt de kwalificatie nu saai en voorspelbaar. De grote teams Ferrari en McLaren eindigen constant vooraan, kleinere teams als Minardi, Prost en zijn eigen Arrows voortdurend achteraan. Super pole zou het veld op zijn kop kunnen zetten.

Het klassement in de laatste vrije training bepaalt de volgorde van de start van de coureurs in de kwalificatie. De langzaamste mag beginnen, de snelste is als laatste aan de beurt. Elke piloot heeft maar één kans. Iemand als Michael Schumacher zou bij een foutje in de race achteraan kunnen starten.
Walkinshaw: "De race wordt een stuk spannender, omdat de potentiële raceleiders misschien moeten starten vanuit het midden of de achterhoede van het veld. Ze moeten in de race vol aan de bak om goed te scoren."

Andere voordelen zijn volgens hem dat de rijders zich op een leeg circuit kunnen kwalificeren en daarbij van begin tot einde gevolgd worden door de tv-camera's, wat weer aantrekkelijk is voor sponsors. "Er zou non-stop-actie zijn", aldus Walkinshaw.