Vlaamse theaterbeesten te boek gesteld

Als je je hele leven hebt geacteerd, dan moet je daar wel een beetje wijs van zijn geworden, vindt Nand Buyl. Hoe acteurs en actrices van nu de wisselwerking tussen leven en werk ervaren, leert ons het pas verschenen boek "Theaterbeesten. Acteursportretten." Het nieuwste boek van Manu Adriaens, uitgegeven door Van Halewyck, werd op zaterdag 1 september in de Gentse Minardschouwburg aan het publiek voorgesteld.

BELGA

Een hurkende, schaars geklede Els Dottermans siert de cover van een boek dat een monument wil zijn voor theaterbeesten van eigen bodem. De auteur zocht negentien "grote namen" op uit de Vlaamse theater-, film- en televisiewereld met de vraag hoe ze in het wereldje belandden en welke sporen dit naliet in hun dagdagelijkse bestaan. Biedt het vak inzicht en troost? Mag een acteur ijdel zijn of verliest hij zichzelf op de bühne? En wat met alcohol, stress of jaloezie in de coulissen?

In het midden van het boek vinden we een foto van de Vlaamse Simone Signoret, Ann Petersen. De oudere garde is verder vertegenwoordigd door Luc Philips, Julien Schoenaerts, Gaston Berghmans of nog, Chris Lomme. Voeg daar nog een aantal acteurs bij uit Luk Percevals marathonvoorstelling 'Ten Oorlog' (Jan Decleir, Els Dottermans) of het recentere en voor het theaterfestival geselecteerde 'bung' (Dirk Roofthooft, Josse De Pauw) en je bekomt een lijstje dat stof tot discussie kan leveren. Voorts nog gezichten die we vooral kennen van televisie of van op het witte doek: Michal Pas, Jan Decorte, Jo De Meyere, Peter Van Den Begin, Veerle Dobbelaere, Herbert Flack en Antje De Boeck. En ook nog Johan Leysen, Peter De Graef en Katelijne Damen.

Het merendeel van de genterviewden werd geportretteerd door studenten van het eerste en tweede meesterjaar fotografie van het Brusselse Sint-Lukasinstituut. Naast deze zwart-wit platen, bevat dit boek tevens onuitgegeven werk van Julien Schoenaerts.

Het boek Theaterbeesten. Acteursportretten van Manu Adriaens is uitgegeven bij Van Halewyck en telt 238 paginas.