Heropflakkering MKZ in Northumberland

De voorbije tien dagen zijn in het graafschap Northumberland in het noorden van Groot-Brittannië bijna 50.000 dieren afgeslacht. De besmettelijke veeziekte mond- en klauwzeer teistert het gebied sinds eind augustus opnieuw.

BELGA

De heropflakkering van de ziekte, waarvan de regio drie jaar lang gevrijwaard bleef, doet vrezen dat de ziekte in bepaalde delen van Groot-Brittannië opnieuw de kop zal opsteken. De afgelopen tien dagen werden in Northumberland 17 gevallen van mond- en klauwzeer ontdekt.

Reeds 46.374 dieren zijn gedood. 12.500 runderen en schapen wacht hetzelfde lot. Ook werd vrijdag het Britse leger opgeroepen om te helpen in de bestrijding van de veeziekte in Northumberland. Het ministerie kondigde zondag ook een uitbreiding van de afgebakende zone in de regio aan. In deze zone geldt een vervoersverbod op dieren. Ander vervoer is enkel mogelijk onder zeer strikte voorwaarden. Sinds het eerste MKZ-geval op 20 februari 2001 werd ontdekt, zijn in het Verenigd Koninkrijk al 1.997 MKZ-haarden aangetroffen.