Rellen na dood jonge Koerdische demonstrant in Istanbul

Bij rellen tussen Koerdische demonstranten en de Turkse politie in Istanbul zijn zondag tientallen gewonden gevallen. De politie zei veertig demonstranten die met stenen gooiden te hebben opgepakt.

APNED

Aanleiding tot de demonstratie vormde de dood van de 16-jarige Zeynel Durmus, die vrijdag overleed terwijl hij op de vlucht was voor de politie. hij viel van een veranda op de vierde verdieping van het kantoor van de pro-Koerdische partij HADEP. Dat gebeurde tijdens een demonstratie tegen een verbod op een partijbijeenkomst. Een andere demonstrant, die eveneens van de veranda viel, raakte ernstig gewond.

De rellen braken uit nadat de politie van Istanbul had geweigerd toestemming te geven voor de begrafenis van Durmus. De politie heeft het lichaam van het slachtoffer laten overbrengen naar diens geboorteplaats in het zuidoosten van Turkije. Volgens HADEP zijn sinds vrijdag in verschillende steden meer dan 2.000 aanhangers van de partij opgepakt. De partij hangt een verbod boven het hoofd, omdat ze een mantelorganisatie van de Koerdische rebellenbeweging PKK zou zijn.