Gratis openbaar vervoer voor álle gehandicapten

In november zullen 30.000 bijkomende gehandicapten in Vlaanderen gratis gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer van De Lijn. Dat kondigde Greet van Gool, regeringscommissaris voor administratieve vereenvoudiging, zondag aan op de Gordel voor Blinden in Overijse.

BELGA

Vorig jaar kregen al 58.000 gehandicapten een gratis pas voor het openbaar vervoer. Voor het uitdelen van de pasjes werd toen enkel rekening gehouden met de mensen die bekend zijn bij het Vlaams Fonds. Daardoor vielen zo'n 30.000 Vlaamse gehandicapten uit de boot. Nu zullen ook Vlamingen die alleen een tegemoetkoming krijgen van het federale ministerie van Sociale Zaken over een gratis pas kunnen beschikken.

Greet van Gool zegt aan het Waalse en Brusselse Gewest gevraagd te hebben eenzelfde initiatief te nemen. Maar die Gewesten willen voorlopig niet verdergaan dan de sociale voorkeurtarieven en denken veeleer aan investeringen in de fysische toegankelijkheid van het openbaar vervoer. Voor mensen met een zware visuele handicap (90 procent), bestaat evenwel ook nationaal een kaart voor gratis openbaar vervoer.

Greet van Gool nam zondag deel aan de Gordel voor Blinden. Deze speciale Gordel wordt dit jaar voor de 10de keer georganiseerd door de vzw 'Licht en Liefde'. De regeringscommisaris droeg een simulatiebril, die voor een groot deel het zicht ontneemt, om aan den lijve te ondervinden wat het is om visueel gehandicapt te zijn. Ze fietste mee achterop een tandem.