Brand Ravels pas na elf uur onder controle

De brand die zaterdagavond rond 17.30 u. ontstond in brandstoffenopslagplaats Van Raak aan de Toekomstlaan in het industriepark van Weelde (Ravels) bij Turnhout was pas zondagochtend rond 04.30 uur onder controle. Het brandstoffenbedrijf Van Raak is wel vrijwel totaal opgebrand. Er lag 380.000 liter brandstof opgeslagen en voorts nog olie en gas. Een 100-tal brandweermannen uit België en Nederland bestreden het vuur. Er vielen geen gewonden en de schade aan de bedrijven in de buurt bleef beperkt tot de daken.

BELGA

Volgens de burgemeester van Ravels, Leo Van Nooten en de eerste schepen van de gemeente, Jozef Coppens (CVP) zou de brand zijn veroorzaakt door een panne aan de elektriciteitskast. Het parket kon dat zondagochtend niet bevestigen.

Het vuur zette enkele brandstoftanks, onder meer één met 250.000 liter mazout, in lichterlaaie en een paar gastanks ontploften. In totaal lagen op het bedrijf 250.000 liter rode stookolie, 70.000 liter diesel, 60.000 liter petroleum en een voorraad olie en gas opgeslagen. De brand zorgde voor een enorme rookontwikkeling die van kilometers ver te zien was. De rook zou, volgens metingen van de Civiele Bescherming, niet giftig zijn geweest. Enkele bewoners van de wijk uit de buurt van het industrieterrein hebben vrijwillig hun woningen verlaten.

Zaterdagavond werd tijdelijk rampenplan 2 (om 20.45 u.) en zondagochtend zelfs het provinciaal rampenplan 3 (om 1.40 u.) afgekondigd. Ook een medisch interventieplan was tijdelijk van kracht maar er vielen geen gewonden.

In de nabije buurt van het bedrijf staan geen huizen, enkel andere bedrijven en dierenasiel De Heide. Het zijn mensen van het dierenasiel die de brand het eerst opmerkten en de brandweer verwittigden.

Tijdelijk kampte de brandweer met schuimtekort. Daarvoor is een waterleiding van zowat 8 kilometer aangelegd om water aan te voeren uit het kanaal van Dessel-Schoten, gemengd met schuim werden zo de brandstof voorraden besproeid. Een 100-tal brandweermannen van korpsen uit Turnhout, Baarle Hertog, Hoogstraten, Ravels, Merksplas, Geel, Rijkevorsel, Malle, Antwerpen en de Nederlandse collegas uit Baarle Nassau en Breda betrijdden de vuurzee, geassisteerd door de Civiele Bescherming.