Australië wil internationale actie tegen mensenhandel

Australië gaat boten met illegale immigranten intensiever opsporen. Dat heeft de Australische regering zondag aangekondigd. Australië wil ook dat er internationaal actie wordt ondernomen tegen mensenhandel.

BELGA

De Australische permier John Howard erkende zondag wel dat het opvoeren van de controles geen oplossing is voor het probleem. Howard vroeg daarom dat de internationale gemeenschap zich mengt in de strijd tegen de netwerken rond de illegale immigranten. De Verenigde Naties moeten daarom strenger optreden tegen landen als Indonesië en Maleisië die de illegalen zomaar hun grenzen laten oversteken.

"Volgens onze laatste inlichtingen wachten er 5.000 personen in Indonesië om over te steken naar Australië. Die mensen komen meestal uit Afghanistan en het Midden-Oosten en reizen meestal via Maleisië en Indonesië. Die landen bieden ons ook geen enkele medewerking".

Om de controles op zee te verhogen, gaat Australië langs de noordkust van het land vijf extra gebouwen voor de marine oprichten. Daarnaast komen er vier vliegtuigen van het type Orion P3 om de illegalen die inschepen in Indonesië op te sporen. "Ik kan niet garanderen dat er geen enkel schip met illegalen nog naar Australië zal afvaren", zei Howard. "Maar we gaan de controle wel sterk opvoeren om de illegalen te ontmoedigen".

Volgens Howard is Jakarta op de hoogte gebracht. Indonesië zou ook akkoord gegaan zijn om de Australische patrouilles tot zijn havens toe te laten om zich te bevoorraden.