Il Duce: een cocu magnifique

De Italiaanse dictator Benito Mussolini was een hoorndrager, zo blijkt uit een onuitgegeven interview uit 1995 met Edda, de dochter van de Benito en Rachele Mussolini. Tot dusver was enkel bekend dat de Duce het niet nauw nam met de huwelijkstrouw.

BELGA

BR>

Het interview met de toen 85-jarige Edda, in april '95 afgenomen aan haar doodsbed, wordt maandag uitgezonden in een documentaire op RaiTre. Edda was de lievelingsdochter van de Duce. Rachele Mussolini was in de geschiedenisboekjes opgenomen als een slonzig-truttige, maar in de klassieke Italiaanse traditie oertrouwe echtgenote. Zij huwde de Duce in 1910 en schonk hem vijf kinderen - zodat Mussolini, niet onbelangrijk in het bruine ideeëngoed, kon uitpakken als heuse pater familias. Het klassieke gezinsleven goldt zowel voor de zwarthemden als voor de nazi's als een ideale samenlevingsvorm.

Maar terwijl Benito na zijn mars op de hoofdstad in Rome het fascistische regime gestalte gaf en zichzelf profileerde als een viriele superman, dook Rachele het echtelijke bed in met "de zwager van een stationschef uit Forli" om zich te wreken op de ontrouw van haar man. In Forli, in de regio Emila Romagna, hadden de Mussolini's een buitenverblijf. De relatie met de "zwager" - zijn identiteit is niet bekend - duurde enkele jaren, aldus Edda. De relatie werd pas beëindigd toen Edda ermee dreigde, naar het internaat te gaan. In het interview kwam de dochter van de dictator er rond voor uit dat de avontuurtjes van haar vader haar niet stoorden, die van haar moeder wél.