Botulisme of flauwe grap?

In Sint-Pieters-Woluwe is er ophef ontstaan omtrent een vermeend geval van botulisme in een van de gemeentelijke vijvers. Iemand van het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM) meldde vrijdag aan de politie dat er botulisme werd vastgesteld in de Mellaertsvijver, op de hoek van de Tervurenlaan en de Vorstlaan. Burgemeester Jacques Vandenhaute vreest echter dat het om een "flauwe grap" gaat.

BELGA

BR>

Vrijdagnamiddag telefoneerde een zekere A.T. (André Thirion) van het BIM naar de politie van Sint-Pieters-Woluwe. Hij zei dat een analyse van het "Instituut Pasteur" had aangetoond dat het water van de Mellaertsvijver te kampen had met botulisme. Dat is een epidemie die veroorzaakt wordt door zuurstofgebrek in het water en die de fauna en flora aantast.

De burgemeester vaardigde meteen een politieverordening uit. Rond de vijver is een zone afgespannen, want het is verboden om de vijver op minder dan acht meter de benaderen. Niemand mag de dieren voeren en dode of zieke dieren mogen niet aangeraakt worden.

Vreemd genoeg zijn de dieren in de vijver volgens de burgemeester "in perfecte gezondheid. Ik ben de vijver gaan inspecteren, en ik heb geen enkel dood dier gezien. Integendeel, de eenden zien er kerngezond uit," zegt Vandenhaute.

De politiecommissaris heeft de heer T. willen bereiken voor meer informatie, maar die liet de hoorn in de haak. Bij het BIM is sedert vrijdagavond niemand bereikbaar. "Het is ronduit schandalig. Wanneer je de infolijn van het BIM belt, springt er een bandje op dat zegt dat je moet wachten. Maar niemand neemt op. Dit is onverantwoord," zegt de burgemeester. De burgemeester en de commissaris vrezen dat het om een flauwe grap gaat. Ze vinden het in elk geval onbegrijpelijk dat bij het BIM niemand beschikbaar is. De politieverordening blijft intussen wel van kracht.