Massale steun voor behoud para's in Diest

Tijdens de opendeurdag van de Citadel in Diest hebben vrijdag meer dan 2.000 bezoekers een petitie getekend voor het behoud van het 1e Bataljon Para in deze kazerne. De petitie is een initiatief van de VVV en Gidsenbond van Diest en zal zaterdag overhandigd worden aan enkele overheden op het stadhuis van Diest. De initiatiefnemers zijn overtuigd in totaal meer dan 3.000 handtekeningen bijeen te halen.

BELGA

BR>

In een studie in opdracht van Defensieminister Flahaut werd een tijd terug ondermeer voorgesteld om deze kazerne te sluiten. In de protestpetitie tegen de sluiting wordt vooreerst gewezen op het grote economische en sociale belang van de para's voor Diest en de goede band tussen het bataljon en de stad.

Indien de para's deze kazerne verlaten vrezen VVV en Gidsenbond daarenboven voor de verloedering van de beschermde Citadelsite die voltooid werd in 1854 en deel uitmaakt van de 19de-eeuwse militaire verdedigingsgordel rond de stad. Ook het Diestse stadsbestuur en de para's lieten de afgelopen tijd fel protest horen tegen een mogelijke kazernesluiting.

Maandagnamiddag om 14 uur stelt defensieminister Flahaut in Evere de inhoud van de concrete hervormingsmaatregelen voor het leger voor. Alle militairen zullen op hetzelfde ogenblik individueel per brief op de hoogte gebracht worden van de maatregelen. De drukkerij van de krijgsmacht drukt zondag de zowat 50.000 zendingen die aan het burgerlijk en militair personeel zullen overgemaakt worden.