Licentie voor spelers buiten EU illegaal?

Print
BRUSSEL - Lokeren-voorzitter Roger Lambrecht vindt dat de reglementen over de spelerslicenties voor voetballers van buiten de Europese Unie, die in juni door de algemene vergadering van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) goedgekeurd werden, niet legaal zijn.
BR>
De internationale spelersvakbond Fifpro heeft na de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Europese voetbalbond (UEFA) klacht in gediend tegen de akkoorden bij een Belgische rechtbank. Een uitspraak is nog niet gevallen.

Lokeren is, toeval of niet, de club met de meeste spelers van buiten de Europese Unie in dienst. In het basiselftal staat geen enkele Belgische speler. Volgens Lambrecht discrimineren de reglementen niet-Europese spelers tegenover Europese spelers met dezelfde werkgever.

Een voetballer van buiten de Europese Unie kan enkel een spelerslicentie verkrijgen als hij een bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister kan voorleggen. Spelers onder contract die nog geen 18 jaar oud zijn, moeten ook een copie van hun arbeidsvergunning kunnen tonen. Spelers van 23 jaar en ouder zullen recht hebben op een bruto minimumloon van 2.928.670 frank (72.600 euro). Voor spelers jonger dan 23 wordt dat de helft. Als een club die reglementering niet volgt, kan ze niet ingeschreven worden.