Rode Duivels trekken lessen uit Finland - België

Print
KRAAINEM - Niet veel nieuws onder de zon tijdens de ochtendlijke oefenstonde van de Rode Duivels. Het spelen was echter voorbij. Er werd scherp getraind, nadat de spelers maandagavond samen met de technische staf de 4-1 nederlaag tegen de Finnen nog eens doornamen. Een alomtegenwoordige bondscoach Waseige zag dinsdagmorgen hoe het wel moest: "Met inzet in de duels, agressiviteit en collectieve pressing."
BR>
Doorgaans houdt Robert Waseige het tijdens de trainingen van de nationale ploeg vrij rustig. Dinsdag zat hij echter duchtig achter de veren van zijn spelers. Zijn stem schreeuwde constant bevelen en aanwijzingen tijdens de verschillende spelvormen op balbezit, die goed werden opgevolgd door zijn troepen.

Achteraf was de bondscoach dan ook een tevreden man: "Vandaag deed iedereen goed mee. Beter dan het spelletje van gisteren. De oefeningen (één tegen één, twee tegen twee, balbezit met zijn allen op een kleine ruimte) waren ook zo bedoeld. Ik ben aangenaam verrast nu al de vruchten te kunnen plukken van ons gesprek van gisteren. Hopelijk verdwijnen die echter niet na een week. Maar kom, tegen Finland was onze inzet onvoldoende. De spelers toonden vandaag hoe het wel moest. Ze zijn nog niet allemaal 100 procent op hun best, maar dat is, met het grote trainingsvolume in de laatste weken, enkel nog een kwestie van dagen. In ieder geval zijn mijn spelers al een stuk sterker dan drie weken geleden voor Finland, dat voel ik."

Vanmiddag trainen de Rode Duivels achter gesloten deuren in het Koning Boudewijnstadion. "Om enkele puntjes op de i te zetten", aldus Waseige. "We gaan op stilstaande fasen oefenen in functie van het sterke luchtspel van de Schotten, vooral dan op defensief vlak. We kunnen daar beter vroeg genoeg mee beginnen, dan kent ieder woensdag zijn taak des te beter."

Het laatste woord op de persontmoeting was voor secretaris-generaal Alain Courtois. Hij bekloeg er zich over dat er in de tribune van de Schotten 4000 zitjes onverkocht zouden blijven "uit veiligheidsoverwegingen". Binnenlandse Zaken en de Brusselse politie beslisten alzo. Courtois had maar wat graag ook die plaatsen willen aanbieden aan het Belgische volk, dat nu al in grote getale aanwezig zal zijn in het uitverkochte stadion: "De Schotten zijn van de meest vredelievende supporters in Europa. Vorige week woonde ik de Champions League-wedstrijd Fenerbahçe-Glasgow Rangers bij. Daar zaten de supporters zonder problemen door elkaar. In België zit de schrik voor een nieuw Heizeldrama er echter nog dik in." De secretaris-generaal wil dringend met de bevoegde minister en politie rond de tafel gaan zitten, om het algemene probleem van supportersgeweld aan te pakken.

Het laatste nieuwtje dat Courtois bracht, was een 'financiële' primeur. De opgooi van België-Schotland zal gebeuren met een euro-muntstuk, voor de eerste keer in Europa.