De Rand roept handelaars op Nederlands te praten

Print
De vzw De Rand start in 2002 een actie waarbij ze aan alle handelaars in elf Vlaamse gemeenten rond Brussel zal vragen Nederlands te spreken met de klanten. Dit is woensdag in Wemmel gezegd bij de voorstelling van het seizoensprogramma. De Rand omvat de gemeenschapscentra Bosuil (Overijse), Kam (Wezembeek-Oppem), Moelie (Linkebeek), Zandloper (Wemmel), Lijsterbes (Kraainem) en Boesdaalhoeve (Sint-Genesius-Rode).
BR>
De Rand werd in 1997 opgericht en wil vooreerst het Nederlandstalige karakter van de Vlaamse rand rond Brussel steunen. De sensibiliseringscampagne is een initiatief van het taalloket van de vereniging, dat ook individuele vragen en klachten over de taalwet beantwoordt en aanstuurt op de vernederlandsing van het straatbeeld in de brede rand. Na een klacht worden brieven geschreven om bedrijven in de rand te overtuigen in hun reclame in het Nederlands te voeren. Tot dusver gebeurde dat al 154 keer, al dan niet met een positief resultaat.

Met het oog op de integratie van anderstaligen worden in de gemeenschapscentra taallessen Nederlands georganiseerd. Thans volgen op jaarbasis zo'n 200 mensen deze cursus, van wie de helft Franstalig en de rest anderstalig is. In 2002 zal de vzw de gemeenten in de rand rond Brussel werkingsinstrumenten aanreiken met het oog op een zo goed mogelijk onthaal van anderstaligen. De Rand steunt in de faciliteitengemeenten de Vlaamse verenigingen ook bij de opmaak van een jeugdwerkbeleidsplan (de Franstalige gemeentebesturen weigeren dit te doen) evenals de Vlaamse sportverenigingen.