Meer over GPRS-technologie

GPRS kent de beschikbare bandbreedte dynamisch -naargelang de behoefte van de gebruiker- toe. "Hoe meer gegevens verstuurd moeten worden, hoe meer van de beschikbare bandbreedte", verklaart marketingmanager Dirk Van Bavel van Mobistar.

BELGA

GPRS heeft een aantal voordelen ten opzichte van de UMTS-technologie. Zo maakt GPRS gebruik van de bestaande dekking en moeten er geen nieuwe antennes geplaatst worden. De snelheid van het dataverkeer zou volgens Van Bavel verhoogd worden tot 40 Kb per seconde, dat is drie keer de huidige snelheid. Ook berekent de operator de facturatie rond de grootte van het verstuurde pakket en niet langer rond de tijd dat met GPRS verbinding wordt gemaakt. "Men is immers constant online", aldus Van Bavel. En tenslotte gaat het niet om het louter upgraden van het bestaande netwerk, maar wordt een aantal nieuwe applicaties mogelijk.

Mobistar ziet zowel toepassingen in de werk- als de vrijetijdssfeer. Zo zal de GPRS-gebruiker met zijn mobiele telefoon of laptop (met GPRS-kaart) in verbinding kunnen staan met het intranet van het bedrijf of met het internet. Wat de entertainment-mogelijkheden betreft, biedt producent Motorola onder meer 'Trivial Pursuit' per gsm aan.

De gebruiker moet op zijn beurt wel beschikken over een GPRS-toestel en dat kost algauw zo'n 15.000 à 20.000 frank. Zowel Mobistar als de gsm-producenten Alcatel en Motorola geloven in een toekomstig succes voor GPRS. "Feit is dat de UMTS-technologie nog jaren op zich zal laten wachten en dus heeft GPRS tijd om te groeien", verklaarde de Belg Michel Rahier, verantwoordelijk voor Mobile Network bij Alcatel. Hij ziet vooral het feit dat enkel de bestaande operatoren in België (Proximus, Mobistar en KPN Mobile) zich hebben aangeboden voor een UMTS-licentie als een handicap. "Allen zijn reeds op de markt actief en hoeven zich dus niet te haasten om hun licentie te kunnen afbetalen". In andere landen komen er wel nieuwe spelers hetgeen het proces daar zou kunnen versnellen.

Concurrent Proximus is eveneens bezig met het testen van GPRS. KPN/Orange beperkt zich op zijn beurt tot de iets minder verregaande HSCSD-technologie.