Vlaamse bedrijven stellen euro tot valreep uit

Een groot aantal bedrijven in Vlaanderen stellen de overschakeling van frank naar euro tot op de valreep uit omdat ze er sterk op vertrouwen dat de overgang naar de Europese eenheidsmunt vlot zal verlopen. Dit blijkt donderdag uit een enquête van het Vlaamse Economisch Verbond (VEV).

BELGA

De euro wordt ingevoerd vanf 1 januari 2002. Vanaf dan zal men geen Belgische franken meer kunnen krijgen aan de geldautomaten of in de kantoren. Uit het VEV-onderzoek blijkt dat vier op de tien Vlaamse ondernemingen tot 1 januari 2002 wachten om hun facturen en offertes enkel in euro op te maken. Drie op de tien bedrijven wachten ook tot volgend jaar om hun boekhouding exclusief in euro om te zetten.

Wat het dubbel gebruik van frank en euro betreft is een duidelijke inhaalbeweging tegenover vorig jaar merkbaar, aldus het VEV. Toch zullen 22 procent van de ondernemingen in Vlaanderen tegen juni nog geen euro's vermelden op facturen. 24 procent vermeldt midden dit jaar nog geen eurobedragen op offertes. 35 procent van de Vlaamse bedrijven zal het dan ook nog altijd over franken hebben op de loonbrieven en 37 procent zal tegen juni nog geen eurobedragen vermelden in hun finanaciële berichtgeving.