Siliconen redden zwakke slagaders

Verzwakte slagaders hoeven niet meer te worden vervangen door een kunststof ader, maar zijn te herstellen met siliconen. De aders krijgen door het snelhardende vulmiddel een nieuwe harde binnenwand.

BELGA

De opmerkelijke techniek is ontwikkeld door de Delftse prof. J. van Turnhout en zijn medewerkers. Dit meldt de TU Delft woensdag in haar orgaan Delft Integraal.

Verzwakte slagaders die uiteindelijk knappen, zijn nu doodsoorzaak nummer tien. Onder anderen Einstein overleed in 1955 aan de gevolgen van een gebarsten slagader, ofwel een abdominaal aneurysma.

Bij de huidige behandeling wordt het verzwakte stukje slagader vervangen door een PET-kunststofbloedvat. Maar chirurgen willen tegenwoordig minder snijden. Daarom dacht Van Turnhout aan een siliconenspuit met 'hightech alabastine', zoals het TU-blad het materiaal omschrijft.

Het vulmiddel heeft een zeer speciale samenstelling, zodat het niet leidt tot allergische reacties of trombose. Het materiaal verhardt binnen vijf minuten. De snelheid is belangrijk omdat ondertussen de bloedstroom wordt gestopt door een ballonnetje: in die tijd zijn de benen en nieren verstoken van zuurstof.

Het materiaal moet uitzonderlijk sterk zijn, aldus de wetenschappers. Ze nemen voorzichtig aan dat de ingreep de levensverwachting met tien jaar verlengt, zodat het materiaal ruim vierhonderd miljoen hartslagen moet kunnen verwerken.