Hightech doet Zweedse chauffeurs veiliger rijden

Print
Zweedse automobilisten testen sinds kort een reeks futuristische elektronische remsystemen die bestuurders moeten stoppen als ze te vlug rijden.
Ongeveer 6.000 vrijwilligers nemen deel aan de proeven die tot december zullen duren en georganiseerd worden door de Zweedse dienst voor verkeersveiligheid. Het project kost ongeveer 7 miljoen dollar (312 miljoen frank of 7,75 miljoen euro).
In augustus 2002 zullen de resultaten van de tests in de steden Borlange, Lidkoping en Lund geëvalueerd worden om te zien welk systeem het beste werkt.
In Borlange werden de wagens voorzien van het Global Positioning System (GPS). Dit systeem houdt continu contact met een computer die de wegeninformatie vergelijkt met een digitale map waarop alle snelheidsgrenzen aangegeven zijn. Wanneer de automobilist de snelheidsgrens overschrijdt, gaat de pedaal trillen om de overtreding aan te geven.
In Lidkoping zijn de wagens eveneens uitgerust met GPS, maar bij een overtreding worden de bestuurders gewaarschuwd door een geluidssignaal en een flikkerend rood licht op het dashboard.
In Lund bezit elke wagen een zogenoemde 'actieve versneller': wanneer de chauffeur te snel rijdt, wordt de druk die nodig is om het gaspedaal in te drukken, automatisch opgevoerd. In gevaarlijke situaties kan het systeem makkelijk uitgeschakeld worden.
Volgens de Zweedse dagbladen zijn de vrijwilligers tot nu toe tevreden over de systemen. Volgens het Aftonbladet klaagde één van de deelnemers wel dat hij constant ingehaald werd.