Eerste H-IIA draagraket gelanceerd

Print
Op het zuidwestelijke Japanse eiland Tanegashima is woensdagmorgen de allereerste Japanse H-IIA draagraket gelanceerd. Tokio wil met de nieuwe raket zijn plaats weer innemen op de lucratieve internationale lanceermarkt. Sommigen gewagen van de wellicht belangrijkste lancering ooit voor het Aziatische land. De H-IIA is een opgewaardeerde en (op de markt) goedkopere versie van de H-II, de eerste draagraket die Tokio volledig zelf heeft ontwikkeld en gebouwd. Ze is 53 meter hoog en weegt 285 ton. De maidenvlucht was aanvankelijk voor februari gepland, maar de eerste trip werd, na vijf jaar ontwikkelingswerk, herhaaldelijk uitgesteld omwille van technische problemen.
BR>
De raket vertrok uiteindelijk woensdag om 09.00 uur Belgische tijd. Vanwege het oponthoud voor de eerste H-IIA, besliste het Europese ruimtevaartbureau ESA eerder dit jaar zijn hoogtechnologische Artemissatelliet met een Ariane-5 mee te sturen in plaats van de voorziene H-IIA. De tiende Ariane-5 zette in de nacht van 12 op 13 juli de ambitieuze kunstmaan echter in een te lage baan af. Ondertussen is een reddingsoperatie in volle gang.

De nuttige lading van de eerste H-IIA bestaat omwille van het risico en om voorzichtigheidsredenen uit de nepsatelliet VEP-2 die een echte kunstmaan moet simuleren. Zij moet in een voorlopige geostationaire baan komen. De VEP-2 beschikt over sensoren die tijdens de lift-off de vibraties en temperatuur moeten meten. Instrumenten gaan ook mee de injectiebaan bepalen. Maar in tegenstelling tot conventionele satellieten gaat de dummy zich niet losmaken van de tweede trap. Wel komt ongeveer veertig minuten na lancering een soort spiegelbal vrij die met gereflecteerd laserlicht probeert de injectie te evalueren.