EK 2008: gezamenlijk bod Turkije/Griekenland

Print
ISTANBUL - Turkije en Griekenland willen het Europees Kampioenschap voetbal in 2008 gezamenlijk organiseren, zo is dinsdag na twee dagen van besprekingen op een persconferentie in Istanbul bekendgemaakt door de voorzitters van beide voetbalbonden.
BR>
De bonden zullen de komende maanden een gedetailleerd plan opstellen. Zij zijn ruim op tijd met hun bekendmaking, aangezien de deadline voor het indienen van de plannen februari volgend jaar is. De Europese Voetbalbond UEFA neemt pas een beslissing in maart 2003. Andere landen die blijk hebben gegeven van belangstelling voor de organisatie van het EK-2008 zijn: Hongarije, Oostenrijk, Rusland, Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland.

Het gezamenlijke bod lijkt een nieuwe fase in te luiden in de toenadering tussen Turkije en Griekenland, die een groot deel van de afgelopen drie decennia op gespannen voet met elkaar stonden. Sinds 1974 geraakten zij driemaal bijna in oorlog. En nog altijd zijn zij diep verdeeld over aanspraken op gebieden in de Egeïsche Zee en over de Turkse bezetting van een gedeelte van Cyprus.

De betrekkingen tussen beide NAVO-lidstaten keerden ten goede na de aardbevingen van 1999, waardoor beide landen zwaar werden getroffen. Hun gezamenlijke lijden leidde tot wederzijdse hulp en er ontstond een golf van sympathie. De voorzitter van de Turkse bond, Haluk Ulusoy, zei te hopen dat het gezamenlijke bod de weg zal effenen voor samenwerking op alle mogelijke terreinen. "Vandaag zetten wij de eerste stap om een droom te realiseren. Als dit project slaagt, zal het positieve energie creëren die beide landen aanzienlijk ten goede kan komen."

Zijn Griekse ambtsgenoot Vassilis Gagatsis waarschuwde voor mogelijke negatieve reacties, maar benadrukte dat die geen kans zullen krijgen. Hij beloofde dat Griekenland, dat in 2004 het gastland is voor de Olympische Spelen, nieuwe stadions klaar zal hebben voor het EK.

Griekenland zal na de Spelen van Athene doorwerken aan nieuwe infrastructuur in vier grote steden, zei Gagatsis. Ulusoy stelde een nieuw stadion in het vooruitzicht in Istanbul, en beloofde modernisering van bestaande faciliteiten.

Het gezamenlijke Grieks-Turkse bod lijkt een bevestiging van de trend gezamenlijk sportevenementen te organiseren. Nederland en België organiseerden het EK 2000, en Japan en Zuid-Korea zullen in 2002 het WK voor hun rekening nemen.