Eerste gedeeltelijk levend geïntegreerd circuit gemaakt

Print
Duitse vorsers zijn erin geslaagd zenuwcellen van een slak aan een microprocessor te koppelen, zo staat in de jongste editie van de Proceedings of the National Academy of Science. Meteen is het eerste gedeeltelijk levend geïntegreerd circuit geschapen. "De proef vormt een fenomenale etappe in de neuro-elektronica", zeggen Günter Peck en Peter Fromhertz van het Max-Planck Instituut voor Biochemie te München.
Met microscopische pipetten hebben zij een twintigtal zenuwcellen van een slak weggenomen. Die neuronen zijn groter en dus gemakkelijker te manipuleren dan de menselijke zenuwcellen. Daarop konden de vorsers tussen de zenuwcellen synapsen laten groeien.
De volgende stap was het verbinden van dit netwerk aan een siliciumchip. Daarop stimuleerde een microprocessor een zenuwcel, waarbij een elektrisch signaal vrijkwam dat niet alleen werd gedetecteerd door de halfgeleider waarop de zenuwcel rustte, maar ook door de halfgeleider van de naburige zenuwcel. Meteen was het eerst gedeeltelijk levende geintegreerd circuit een feit.