Hersenen reageren op specifieke seksgerelateerde stoffen

Print
Sommige chemische stoffen die lijken op de mannelijke en vrouwelijke sekshormonen brengen een duidelijke hersenactiviteit teweeg wanneer de andere sekse ze waarneemt, zo heeft de Washington Post dinsdag onder aanhaling van een Zweeds onderzoek bericht. De vondst is de totnogtoe sterkste aanwijzing voor het bestaan van menselijke feromonen.
Onderzoekers van het Karolinska Instituut in Stockholm vonden tijdens een brainscan van twee dozijn vrijwilligers dat een deel van de hersenen, dat seksueel gedrag regelt, bij vrouwen "oplichtte" wanneer het blootgesteld werd aan een substantie die op testosteron gelijkt. Bij mannen reageerde diezelfde hypotholamus bij confrontatie met oestrogeen. Belangrijk is dat de stoffen geen effect ressorteerden omwille van geur.
De vorsers zien in de vondst een zeer sterke aanwijzing dat zogenaamde feromonen inderdaad ook bij de mens voorkomen. Sommig menselijk gedrag kan dus ook subliminaal worden gevoed door onzichtbare stoffen, zonder een merkelijke geur. Behalve hun rol in seks, regelen feromonen ook ander gedrag bij dieren. Bijvoorbeeld het afbakenen van een terrein. Er waren al aanwijzingen dat ook mensen door feromenen worden bevinvloed. Maar zij waren totnogtoe niet geïdentificeerd.