Laureaten World Press Photo in Brussel

Print
Het 'Maison international-internationaal huis' (Minth) in Brussel stelt van 6 tot 30 september foto's van de laureaten van de jongste World Press Photo tentoon, zowat de meest prestigieuze wedstrijd inzake persfotografie. Twee Belgische fotografen, Stefan Vanfleteren en Bruno Stevens, vielen bij deze 44ste editie van de wedstrijd in de prijzen, die in februari in Amsterdam werden uitgereikt.
Vanfleteren, de fotograaf van De Morgen die al meermaals gelauwerd werd in binnen- en buitenland, won dit jaar de Children Award. Die werd door een internationale jury van kinderen toegekend aan een zwartwitfoto van een jonge Afghaan die door een landmijn één van zijn benen verloor. De jongen was door de Taliban gerecruteerd om tegen de Afghaanse oppositie te strijden. Vanfleteren maakte de foto in november 2000 tijdens een reportage voor de Nederlandse afdeling van Artsen zonder Grenzen.

Bruno Stevens, die als zelfstandige werkt, kreeg de tweede prijs in de categorie 'reportage over het dagelijks leven' voor een foto die in augustus 2000 in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny werd gemaakt voor rekening van het Franse tijdschrift Paris-Match.

Het Minth stelt in het najaar fotoreportages tentoon die Stevens in de Palestijnse gebieden maakte, zei Nathalie Caprioli van Minth aan Belga. De expositie onder de titel 'Barrières. Cisjordanië - Israël - Gaza - Libanon - Golan' loopt van 16 oktober tot en met 9 december. In het kader van de World Press Photo-tentoonstelling organiseert het Minth, dat in de Hoogstraat 139 in 1000 Brussel ligt, zaterdag 22 september een colloquium en debat over ethiek en verantwoordelijkheid bij persfotografie. De tentoonstelling is op weekdagen open van 10 tot 17 uur en in het weekend van 11 uur tot 18 uur. De toegang is gratis.