200 jobs weg bij Swedish Match

Print
Bij sigarenfabrikant Swedish Match in Overpelt is het personeel vanmorgen in staking gegaan. Aanleiding is het plan van de directie om de productie van Overpelt te integreren in de fabriek in Houthalen (foto).
BR> Bij Swedish Match moeten in het kader van een integratie van de fabriek in Overpelt en die van Houthalen tegen het einde van volgend jaar 160 voltijdse werkkrachten afvloeien. Dat is dinsdagavond beslist op een speciale ondernemingsraad en is inmiddels bevestigd door de vakbonden. Swedish Match stelt 220 mensen in Overpelt en 350 mensen in Houthalen tewerk. De directie wil de vestiging in Overpelt sluiten en die in de fabriek van Houthalen integreren. Om tegen de sluiting en de aangekondigde afvloeiingen te protesteren, voeren de arbeiders in Overpelt al sedert woensdagmorgen acties.

Volgens vakbondsafgevaardigde Valère Put van ACV Voeding en Diensten wil de directie tot slot ook 25 machines van het machinepark in Houthalen naar Indonesië overbrengen. "Daarom zal er donderdag en komende maandag nog overleg met de directie plaatsvinden en indien nodig zullen er ook in Houthalen acties volgen", aldus Put. De herstructurering moet een besparing van 215 miljoen frank opleveren, zo meldt het bedrijf in een officiële mededeling vanuit Stockholm. "De integratie van de twee fabrieken in België en een aantal gelijklopende productie-investeringen maken deel uit van permanente inspanningen om te moderniseren en de efficiëntie in de productie te verhogen," luidt het.

Swedish Match deed een aantal overnames om haar aandeel in de niet-sigaretten productie te verhogen. Het bedrijf, dat haar sigarettenafdeling in 1999 verkocht, ging zich recent specialiseren in sigaren, pruim- en snuiftabak. Swedish Match boekte het afgelopen jaar een nettowinst van 4,9 miljard frank bij een omzet van 54 miljard frank.