Vaccinatie tegen hersenvliesontsteking start in september

Print
In september start een vaccinatiecampagne die de één- en twaalfjarigen in Vlaanderen moet behoeden voor de bacteriële C-vorm van hersenvliesontsteking. Dat wordt bevestigd door het kabinet van Vlaams minister Vogels van Gezin en Welzijn.
BR>
Daarbij stelt zich wel een financieel probleem. Want de vaccinaties kosten 1.600 frank per ampule. Bovendien worden ze tot vandaag niet terugbetaald door het ziekenfonds. Het kabinet Vogels wil dat probleem aankaarten bij de federale regering, in casu minister Frank Vandenbroucke van Sociale Zaken.

Om de kosten enigszins te beperken richt de campagne zich in de eerste fase tot de meest kwetsbare groepen: kinderen van zowat een jaar en pubers van twaalf of dertien jaar. Voor het inenten van de baby's zou Kind en Gezin worden gecontacteerd, voor de pubers wordt een beroep gedaan op de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's).

Het initiatief van Vlaams minister Vogels volgt op de vaststelling dat de bacteriële C-vorm van hersenvliesontsteking over heel Vlaanderen, maar vooral in Antwerpen, sterk is gestegen. In Antwerpen zijn dit jaar al 105 infecties met meningokokken vastgesteld, verspreid over de arrondissementen Antwerpen, Turnhout en Mechelen. Antwerpen haalt daarmee meer dan de helft van het aantal ziektegevallen in heel Vlaanderen.

"Vroeger ging het in 70 procent van de gevallen om het zogenaamde B-type van meningokokkeninfectie. Daartegen is geen vaccinatie mogelijk. Maar in de loop van de jaren is die tendens gekeerd. Vandaag worden steeds meer bacteriële vormen van hersenvliesontsteking vastgesteld. Inentingen kunnen helpen om de kwaal te voorkomen. Dus is het zo goed als zeker dat het vaccinatieplan, zoals voorgesteld door minister Vogels, vanaf september wordt geraliseerd", zegt haar woordvoerder.