Bruto binnenlands product krimpt met 0,6 pct

Print
Voor het eerst sinds 1998 is de economische activiteit in ons land gedaald in vergelijking met het vorige kwartaal. Het bruto binnenlands product (bbp) daalde in de loop van het tweede kwartaal met 0,6 procent. De cijfers komen uit de flash-ramingen van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR).
Na een kwartaal-op-kwartaalgroei van 0,5 procent tijdens het eerste kwartaal, is het bbp naar volume in de loop van het tweede kwartaal van 2001 gedaald met 0,6 procent.
De groei ten opzichte van het overeenstemmende kwartaal van het vorige jaar vertraagde en bedraagt nog slechts 1,7 procent, tegen 2,4 procent tijdens het eerste kwartaal.
Tijdens de eerste zes maanden van het jaar is het bbp echter nog met 2,1 pct toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, een groeitempo dat iets hoger ligt dan het gemiddelde van de drie buurlanden, aldus het INR.
België staat slechts in voor 4 procent van het bbp van de hele eurozone, maar omdat de Belgische economie sterk afhankelijk is van de uitvoer is de economische toestand in ons land een goede indicator voor heel Europa.
Onder meer de recente winstwaarschuwingen van Agfa-Gevaert en Koramic wezen al op een verzwakking van de economische activiteit.