Gateway zet kwart van personeel aan de deur

Print
De Amerikaanse computerfabrikant Gateway gaat fors inkrimpen. Zowat 3.500 banen worden geschrapt. De activiteiten in Australië, Nieuw-Zeeland, Maleisië, Singapore en Japan worden onmiddellijk stopgezet. Over de Europese activiteiten is nog geen beslissing genomen, die volgt binnen een maand. Als het bedrijf zich ook uit Europa terugtrekt, dan komt het banenverlies uit op 4.600.
BR>
De groep uit het Californische San Diego neemt in de resultaten van het derde kwartaal een bedrag van 475 miljoen dollar (20,9 miljard frank/518 miljoen euro) ten laste op om het herstructureringsplan te financieren. Gateway verwacht in het vierde kwartaal van het lopende boekjaar opnieuw rendabel te zijn.

Voorts wordt het bedrijf gereorganiseerd in zes divisies en gaat het zich op de Amerikaanse markt concentreren. De saneringsmaatregelen moeten een jaarlijkse besparing van 300 miljoen dollar (13,2 miljard frank/327 miljoen euro) opleveren. De herstructureringskost van 475 miljoen dollar omvat een provisie van 200 miljoen dollar voor de eventuele stopzetting van de activiteiten in Europa. In de VS wordt 15 procent van het Gateway-personeel aan de deur gezet.

Het bedrijf wordt geconfronteerd met een zwakke vraag naar pc's en is bovendien in een prijzenoorlog met concurrenten Dell en Compaq verzeild geraakt. Standard&Poor's verlaagde vorige week nog de kredietwaardigheid van Gateway.