Japanse beurs naar nieuw dieptepunt

Print
In Japan lijkt maar geen einde te komen aan de daling van de beurskoersen. De Nikkei index, de toonaangevende beursindex in Tokio, is inmiddels weggezakt tot het laagste punt voor de afgelopen 17 jaar. Sinds 1984 heeft de Nikkei niet meer zo laag gestaan. Woensdag werd de kaap van 11.000 punten naar beneden doorbroken en volgens de meeste analisten is daarmee het einde van het lijden nog niet in zich. De Japanse beurs wordt geconfronteerd met een golf van winstwaarschuwingen, vooral in de technologiesector. Die zijn er rechtstreeks verantwoordelijk voor dat de belegger in het land van de rijzende zon al zijn vertrouwen in aandelen is kwijtgespeeld.
BR>
De Nikkei bereikte zijn historische piek in december 1989, toen de Nikkei de barrière van 40.000 punten in zicht kreeg. Sindsdien is het echter alsmaar bergaf gegaan in Tokio. Berekend vanaf zijn piek heeft de index inmiddels bijna driekwart van zijn waarde verloren. Je zal maar Japanse aandelen in portefeuille hebben!

Volgens vermogensbeheerder Fuji Investment Management staat Japan economisch voor één van de moeilijkste periodes uit de geschiedenis van het land. Steeds meer bedrijven waarschuwen niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen. Ontslagen zijn nu ook in Japan aan de orde van de dag, waardoor de werkloosheid is opgelopen tot 5%. Nooit eerder zat zo'n groot percentage van de beroepsbevolking zonder job.