Baskische politie pakt 17 ETA-aanhangers op

Print
De Baskische politie Ertzaintza heeft dinsdagnacht in Vitoria zeventien jonge aanhangers van de Baskische terreurorganisatie ETA opgepakt. Dat gebeurde nadat de herrieschoppers een politiepatrouille, die een fout geparkeerde wagen wilde verwijderen, hadden aangevallen.
Aanleiding van het treffen tussen de jongeren en de politie was dat een van de jongeren de agenten benaderde met een bord waarop een oproep aan de ETA stond om verder actie te voeren ("ETA, matalos!"). Toen de agenten het bord wilden afnemen, stormden de jongeren uit het jeugdhuis op hen af.
Na de komst van versterking, werden zeventien jongelui opgepakt. Vijftien onder hen werden woensdag terug vrijgelaten. Ze worden wel beschuldigd van verheerlijking van terrorisme en weerstand tegen de autoriteiten.
Ondertussen raakten nieuwe plannen voor een aanslag van de ETA bekend. Volgens berichten in de pers dinsdag heeft de leider van het afgelopen week gedeeltelijk ontmandelde terreurcommando 'Barcelona', Fernando Garcia Jodra, toegegeven dat de organisatie aanslagen plande tegen vier conservatieve politici en twee militairen.