Frankrijk start met euro-transporten

Print
In Frankrijk is een begin gemaakt met het vervoer van de 32.000 ton euromunten naar 81 zwaar bewaakte opslagplaatsen in alle delen van het land. Het is een van de grootste veiligheidsoperaties die ooit in Frankrijk heeft plaatsgehad. Vijf centra zijn inmiddels bevoorraad met munten vanuit de fabriek in Pessac bij Bordeaux, waar zij zijn geslagen. Dat betreft onder meer het departement Drome, maar ook de Caraïbische eilanden Guadeloupe en Martinique.
BR>
De politiecommissaris die is belast met de operatie, Marcel Vinzerich, wil geen enkele mededeling doen over het tijdschema van de aflevering van de munten. Het enige dat hij kwijt wilde was dat zowel politie, gendarmerie als het leger zijn ingezet om de konvooien te beschermen.

De munten worden vervoerd in speciale treinen die elk beschermd worden door vijftig speciaal voor deze gelegenheid opgeleide militairen en agenten. Tijdens het vervoer is voortdurend radiocontact met het hoofdkwartier van Vinzerich, terwijl via satellieten elk transport in de gaten wordt gehouden.

Over de locatie van de opslagplaatsen worden geen mededelingen gedaan. Algemeen wordt echter aangenomen dat verreweg het grootste deel zich bevindt op militaire bases. Het is volgens Vinzerich vrijwel uitgesloten dat boeven zich toegang weten te verschaffen tot de treinen of de opslagplaatsen.

Op een niet genoemd tijdstip zullen de munten vanuit de opslagplaatsen worden afgeleverd bij de 50.000 distributiecentra van banken en postkantoren. De euro-bankbiljetten worden pas in december afgeleverd. De veiligheidsmaatregelen bij die transporten zullen nog stringenter zijn.