Sharon : "Alles staat in brand"

Print
ISRAEL
De Israëlische premier Sharon is niet hoopvol gestemd over een spoedige afloop van het geweld in het Midden-Oosten. "Alles staat in brand", zei de premier tegen een lokale journalist.
Hij doelde op de gewelddadige nacht in Israël na de gedeeltelijke bezetting van de autonome Palestijnse stad Beit Jala door Israëlische troepen. Palestijnse schutters namen in de nacht van dinsdag op woensdag vanuit de stad opnieuw Gilo onder vuur, een wijk bij Jeruzalem. Een groot aantal woningen werd beschadigd, maar er vielen geen gewonden.

Door de nachtelijke beschietingen lijkt er voorlopig geen einde te komen aan de gedeeltelijke bezetting. Israël zegt zich pas te zullen terugtrekken als vanuit de stad niet meer op Gilo wordt geschoten. Maar vrijwel meteen nadat duidelijk was geworden dat Israël voorlopig in Beit Jala zal blijven, stroomden gewapende Palestijnse activisten naar de stad. Verscheidene Israëlische media meldden de komst van talrijke strijders van Tanzim, de militaire vleugel van de Palestijnse organisatie Fatah waarvan de Palestijnse leider Yasser Arafat voorzitter is. Zij zouden naar Beit Jala zijn getrokken om het gevecht met de Israëlische soldaten aan te gaan. De Tanzim-strijders zouden Palestijnse burgers in Beit Jala hebben gevraagd te vertrekken uit de stad.

Onbekende schutters doorzeefden woensdagochtend op de Westelijke Jordaanoever een auto met drie Palestijnse arbeiders. Daardoor kwam een van de inzittenden om het leven en raakten twee anderen gewond. De politie vermoedt dat Israëlische terroristen verantwoordelijk zijn voor de aanslag, die mogelijk een vergelding was voor de moord op een joodse kolonist.