Palestijnen blijven Gilo beschieten

Print
Palestijnen hebben woensdag opnieuw de omstreden joodse nieuwbouwwijk Gilo in Jeruzalem beschoten, ondanks de actie van het Israëlische leger eerder deze week om daaraan een einde te maken.
BR>
Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft Israël dinsdag opgeroepen zich uit het Palestijnse dorp Beit Jalla terug te trekken. "Invallen als deze zullen de veiligheidsproblemen niet oplossen. Zij maken de situatie alleen maar erger", zei woordvoerder Richard Boucher. De Palestijnen moeten ophouden met het beschieten van Israëliërs, voegde hij er aan toe.

De Israëlische minister van onderwijs Limor Livnat zei dat Israël vooralsnog niet van plan is uit Beit Jalla te vertrekken. "Als de Palestijnen doorgaan met het doen escaleren van de situatie hebben wij geen enkele keus", zei Livnat tegen de Israëlische legerradio. In de Gazastrook zijn vijf Israëlische tanks woensdagochtend vroeg Palestijns gebied binnengegaan om twee politieposten in de buurt van de joodse nederzetting Morag te verwoesten. In een vuurgevecht dat daarbij ontstond werd één Palestijn gedood en raakten drie gewond. Uren na het begin van de actie waren er nog steeds tanks in het gebied en wapperde bij een van de kapotgeschoten politieposten de Israëlische vlag. Onder dekking van tanks vernielden Israëlische bulldozers ook een akker, enkele groentekassen en een gebouw bij de stad Dir al-Balah.

Op de Westoever kwam een Palestijn om het leven en raakten twee licht gewond toen de auto waarin zij reden in de buurt van de joodse nederzetting Mishor Adumim werd beschoten. De drie Palestijnen waren op weg naar hun werk in de nederzetting en reden in een auto met Palestijnse kentekenplaten. Een woordvoerder van de Israëlische politie zei dat alle mogelijkheden worden onderzocht. Bij Tulkarem, eveneens op de Westoever, werd een Palestijn gedood en raakten drie gewond toen zij volgens Palestijnse zegslieden door Israëlische militairen werden beschoten terwijl zij op hun boerderij aan het thee drinken waren. Het Israëlische leger had vooralsnog geen commentaar.