Australische militairen enteren schip asielzoekers

Print
ASIELZOEKERSSCHIP
Australische militairen hebben vanmorgen het Noorse vrachtschip geënterd dat met 438 asielzoekers aan boord, ondanks een uitdrukkelijk verbod, de Australische territoriale wateren was binnengevaren.

Eerder vandaag had de kapitein van de Tampa, Arne Rinnan, een noodoproep uitgestuurd met de mededeling dat hij vreesde voor het leven van enkele asielzoekers. Rinnan zei dat er minstens zes ernstig zieke mensen aan boord van zijn schip zijn. Ook zijn er onder de asielzoekers veel kinderen en een aantal zwangere vrouwen. De asielzoekers zijn in hongerstaking gegaan en hebben gedreigd overboord te springen als de Australische regering volhardt in haar weigering hen toe te laten.

Premier Howard zei in het parlement dat kapitein Rinnan het advies heeft gekregen om terug te varen tot even buiten de Australische territoriale wateren en dat daar dan het schip met helikopters zal worden voorzien van voedsel, medicamenten en andere benodigdheden. De premier omschreef de situatie als zeer moeilijk en ongekend.

De voornamelijk uit Afghanistan afkomstige asielzoekers werden maandag door de Tampa opgepikt, nadat de boot waarmee zij illegaal van Indonesië naar het afgelegen Australische Christmas Island wilden varen in moeilijkheden was geraakt. De Australische regering weigert de Tampa echter de toegang tot Christmas Island, dat 350 kilometer ten zuiden van Java en dus dichter bij Indonesië dan bij het Australische vasteland ligt.