Kok vertrekt als lijsttrekker PvdA en premier

Print
WIM KOKDe Nederlandse premier Wim Kok treedt terug als partijleider van de PvdA. Hij maakt dat vanavond (woensdag) bekend op een persconferentie in Amsterdam, maar gisteravond informeerde hij al zijn partijgenoten in het kabinet. Kok wil dat fractievoorzitter Ad Melkert hem opvolgt. Diens kandidatuur moet op het partijcongres van december worden bekrachtigd. Op die bijeenkomst komt de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 2002 in stemming.
BR>
Op het laatste partijcongres, medio maart, werd al duidelijk dat Kok zich zou terugtrekken uit de vaderlandse politiek. Hij nam toen genoegen met een flets optreden in de kantlijn. De schijnwerpers waren die dag voor Melkert. De 'coming man', die zich ook in die zin manifesteerde, mocht zich met zichtbaar genoegen baden in ovationeel applaus van enthousiaste partijgenoten. Kok (Bergambacht, 29-9-1938) is partijleider sinds 1986. Hij volgde indertijd de legendarische Joop den Uyl op. Kok had het niet gemakkelijk. Hij incasseerde twee achtereenvolgende verkiezingsnederlagen.

Tussen 1989 en 1994 was hij minister van Financiën en vice-premier van het derde kabinet-Lubbers. Onder zijn verantwoordelijkheid werd een drastische ingreep in de WAO doorgevoerd. Hij kreeg daarvoor veel kritiek te verwerken. In 1994 vormde Kok, in nauwe samenwerking met D66-coryfee Hans van Mierlo en VVD-leider Frits Bolkestein, het eerste paarse kabinet. Tijdens de verkiezingen van 1994 boekte Kok zijn eerste verkiezingswinst. En werd hij zodoende in staat gesteld om een tweede paars kabinet te vormen. Kok schrijft daarmee vermoedelijk parlementaire geschiedenis. Het zou voor het eerst zijn dat twee kabinetten van dezelfde signatuur de eindstreep halen.

Onder zijn leiderschap schudde de PvdA veel ideologische veren af. De grondslag van de sociaal-democratie bleef, maar pragmatisme kreeg de overhand. Kok gaf de partij te weinig impulsen voor vernieuwing. Het falen van enkele partijvoorzitters en partijbestuurders droeg daar evenmin aan bij.